Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ, προειδοποίησε χθες Δευτέρα τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μην επιταχύνει την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων που είναι ανεπτυγμένα στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, κάτι που θα τροφοδοτούσε, κατ’ αυτόν, την «προπαγάνδα» των εξτρεμιστών.
«Οι συνέπειες μιας πρόωρης αποχώρησης των ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες από την αποχώρηση [κατά διαταγή] του [Δημοκρατικού πρώην προέδρου Μπαράκ] Ομπάμα από το Ιράκ [το 2011], που οδήγησε στην αλματώδη ανάπτυξη του Ισλαμικού Κράτους», τόνισε τοποθετούμενος στη Γερουσία ο Μακόνελ, που κατά τα άλλα θεωρείται σύμμαχος του απερχόμενου προέδρου.
Εάν προχωρήσουν, οι ΗΠΑ θα «εγκαταλείψουν», κατ’ αυτόν, τους συμμάχους τους και τη χώρα στους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ενώ θα επέτρεπαν στο ΙΚ και Αλ Κάιντα να ανασυνταχθούν.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εξαγγείλει επανειλημμένα ότι θα τερματίσει αυτούς που αποκαλεί «ατελείωτους πολέμους», είπε πρόσφατα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, πως θέλει να έχουν μειωθεί σε 2.500 οι αμερικανοί στρατιωτικοί στο Αφγανιστάν στις αρχές του 2021, ενώ έκανε λόγο ακόμη και για πλήρη αποχώρηση ενόψει Χριστουγέννων.
Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, το Πεντάγωνο έλαβε οδηγία να προετοιμάσει την αποχώρηση 2.000 στρατιωτικών από το Αφγανιστάν και 500 από το Ιράκ προτού ο Τραμπ να παραδώσει την εξουσία στον Δημοκρατικό αντίπαλό του την 20ή Νοεμβρίου — κάτι που σημαίνει πως στην καθεμία από αυτές τις χώρες θα παραμείνουν 2.500 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.
Ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα
Το Πεντάγωνο δεν επιβεβαίωσε αυτά τα δημοσιεύματα, κατά τα οποία ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας.
Πριν από την καθαίρεσή του στις αρχές Νοεμβρίου από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ επέμενε να μείνουν κατ’ ελάχιστο 4.500 αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν μέχρι οι Ταλιμπάν να μειώσουν το επίπεδο της βίας στο πεδίο.
Βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στους Ταλιμπάν και την αφγανική κυβέρνηση, μετά τη σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τους ισλαμιστές αντάρτες που προβλέπει την αποχώρηση των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων ως τα μέσα του 2021.
Όμως η πρόωρη απόσυρση των στρατευμάτων θα προκαλούσε αγαλλίαση «σε αυτούς που θέλουν το κακό μας», προειδοποίησε ο Μακόνελ. «Θα έδινε στην αλ Κάιντα, παρότι είναι εξασθενημένη και αποδιοργανωμένη, μια μεγάλη νίκη σε όρους προπαγάνδας».
«Το θέαμα αμερικανών στρατιωτών που εγκαταλείπουν τις εγκαταστάσεις τους και τον εξοπλισμό τους (…) θα αναμεταδιδόταν σε όλο τον κόσμο ως σύμβολο αμερικανικής ταπείνωσης και ήττας και νίκης για τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό», επέμεινε.