Οι τραγωδίες με μετανάστες που προσπαθούν να έρθουν στην Ευρώπη και αρκετές φορές φτάνουν να καταλήγουν… στα νερά της Μεσογείου -και δη η πρόσφατη στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα- έκαναν τους «Νιου Γιουρκ Τάιμς» να «φωνάξουν» στην Ευρώπη: «Λύστε επειγόντως το πρόβλημα της μετανάστευσης».
Μάλιστα, η αμερικάνικη εφημερίδα αποκαλεί την εν λόγω μετανάστευση «απεγνωσμένη», εξηγώντας πως τα ρεύματα μεταναστών από την Αφρική, τη Νότια Ασία και τη Συρία διαρκώς αυξάνονται. Σύμφωνα με στοιχεία της Ιταλίας περίπου 800.000 μετανάστες από τα συγκεκριμένα μέρη φτάνουν στη Λιβύη με τελικό προορισμό τη χώρα (Ιταλία), την ώρα που ο Λίβυος «μεταβατικός» υπουργός Εσωτερικών, Σάλαχ Μάζεκ «απειλεί» ότι «ήρθε η ώρα της Ευρώπης για να πληρώσει», καθώς βαρέθηκε να αποτελεί η χώρα του έναν «ενδιάμεσο σταθμό». Γι’ αυτό και οι «Τάιμς» χαρακτηρίζουν το πρόβλημα «επείγον» για τη «γηραιά» ήπειρο, η οποία πρέπει να βρει λύση.
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και απευθύνει δύο καλέσματα. Από τη μία στους Ευρωπαίους υπουργούς Εσωτερικών , ζητώντας τους -κατά τη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο, στις αρχές Ιουνίου, με θέμα συζήτησης το ζήτημα της μετανάστευσης- να δεσμευθούν για συντονισμό και λήψη μέτρων. Από την άλλη, σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στις ΗΠΑ τονίζοντας ότι πρέπει να συνεργαστούν με τις αφρικανικές κυβερνήσεις και τα Ηνωμένα Έθνη, με στόχο την αντιμετώπιση των αιτίων και των συνεπειών της μετανάστευσης που καταλήγει να γίνεται λαθρομετανάστευση.
Μάλιστα, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο «τελεσίγραφο» που έδωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, στην Ε.Ε. Ο Αλφάνο τόνισε ότι εάν δεν βοηθηθεί η Ιταλία στη διαχείριση του προβλήματος της μετανάστευσης, θα αρχίσει να στέλνει τους μετανάστες στις γειτονικές της χώρες.
Ένα αίτημα της Ιταλίας, όπως αναφέρει το άρθρο, είναι να αποζημιωθεί από την Ε.Ε. για τις δαπάνες διάσωσης των λαθρομεταναστών. Εκτός αυτού όμως, θέλει να αναλάβει η Ένωση το πρόγραμμα «Mare Nostrum», που εφαρμόζει η Ιταλία από τον περασμένο Οκτώβριο -σε συνέχεια του πολύνεκρου ναυαγίου στη Λαμπεντούζα- το οποίο έχει σώσει χιλιάδες ζωές.Σύμφωνα με το ιταλικό Ναυτικό, πρόσφατα σώθηκαν 4.362 άνθρωποι μέσα σε πέντε ημέρες.
Τέλος, στο κύριο άρθρο τονίζεται ότι αυτό το κόστος είναι πιθανό να αυξηθεί δραματικά εξαιτίας των συγκρούσεων στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ενώ μια νέα στρατιωτική συμβουλευτική έκθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, προειδοποιεί και για «άλλες αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις» λόγω της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή.