Οι ΗΠΑ αναμένουν «συγκεκριμένες αποδείξεις» για την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, αμφιβολίες για την πρόθεση της Ρωσίας να αποσύρει τους στρατιώτες της, εξέφραζε από τις Βρυξέλλες και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν.
«Θέλουμε να δούμε συγκεκριμένες και σαφείς αποδείξεις για τις ενέργειες αυτές (του ρωσικού στρατού) προτού να κρίνουμε» την ακρίβεια των ανακοινώσεων της Μόσχας, σημείωσε ο αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σήμερα το πρωί το Κρεμλίνο έκανε γνωστό ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή να επιστρέψουν στις βάσεις τους οι χιλιάδες στρατιώτες που έχουν συγκεντρωθεί εδώ και μερικές εβδομάδες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Ο αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά του, όταν ρωτήθηκε εάν πρόκειται για μια ενδεχόμενη χειρονομία καλής θέλησης ενόψει και των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου, υπογράμμισε ότι τέτοιες ανακοινώσεις έχουν ξαναγίνει τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς όμως να υλοποιηθούν.
«Κατά συνέπεια, σήμερα και τις επόμενες ημέρες θέλουμε να δούμε συγκεκριμένες και σαφείς αποδείξεις», κατέληξε.
Για απουσία αποδείξεων ότι έχει ξεκινήσει η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων έκανε λόγο και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. «Πρόκειται για την τρίτη ανακοίνωση του Πούτιν» για το θέμα αυτό, «όμως ακόμη δεν έχουμε δει να αποχωρούν. Με λυπεί επειδή αυτό θα ήταν μια ένδειξη αποκλιμάκωσης και, εάν κάποια μέρα δούμε σημάδια αποχώρησης, θα είμαι ο πρώτος που θα χαρεί», εξήγησε ο Άντερς Φο Ράσμουσεν, κάνοντας και πάλι έκκληση στη Μόσχα να υιοθετήσει μια «πιο εποικοδομητική στάση» και να ξεκινήσει διάλογο με το Κίεβο επειδή «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση».
Ο Ράσμουσεν τόνισε ότι η Ρωσία θα πρέπει να δείξει ότι πραγματικά επιθυμεί να σεβαστεί τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 25ης Μαΐου, «των εκλογών που μετράνε». Όπως είπε, το ΝΑΤΟ είναι διατεθειμένο να κάνει διάλογο με τη Μόσχα μολονότι έχει ουσιαστικά διακοπεί η συνεργασία των δύο πλευρών μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, τον Μάρτιο. «Εισηγηθήκαμε να διοργανωθεί ένα νέο συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας την επόμενη εβδομάδα. Όμως δεν λάβαμε απάντηση από τους Ρώσους», εξήγησε.
Ο γενικός γραμματέας απέρριψε εξάλλου την ιδέα ότι το ΝΑΤΟ μεγαλοποιεί την απειλή που συνδέεται με την ουκρανική κρίση. «Σε καμία περίπτωση. Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι σκανδαλώδες». «Είναι σαφές ότι οι παράνομες στρατιωτικές ενέργειες των Ρώσων δημιούργησαν στην Ευρώπη μια εντελώς νέα κατάσταση όσον αφορά στην ασφάλεια», στην οποία «οι Σύμμαχοι πρέπει να προσαρμοστούν», εκτίμησε.
«Την τελευταία πενταετία η Ρωσία αύξησε τις αμυντικές δαπάνες της κατά 10% κατ’ έτος» ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες μείωναν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους ακόμη και κατά 40%, συνέχισε ο Ράσμουσεν λέγοντας ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί στη σύνοδο των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί το Σεπτέμβριο στη Βρετανία.
Ο Ράσμουσεν αρνήθηκε τέλος να σχολιάσει το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Ντερ Σπίγκελ σύμφωνα με το οποίο το ΝΑΤΟ δύσκολα θα υπερασπιζόταν «με συμβατικά μέσα» τις βαλτικές χώρες στην περίπτωση που δέχονταν επίθεση από τη Ρωσία. «Σας διαβεβαιώνω ότι έχουμε έτοιμα όλα τα σχέδια για να εγγυηθούμε την προστασία όλων των Συμμάχων», κατέληξε.