Ο εμβληματικός πίδακας της Γενεύης που εκτινάσσεται σε ύψος 140 μέτρων πάνω από την λίμνη Λεμάν δεν θα επαναλειτουργήσει για να σηματοδοτήσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού που δοκιμάζει σκληρά την Ελβετία.
Ο πίδακας δεν λειτουργεί εξαιτίας των ετήσιων εργασιών συντήρησης. Επρόκειτο να ξαναλειτουργήσει αύριο, 12 Νοεμβρίου, αλλά το Συμβούλιο του καντονίου της Γενεύης αποφάσισε διαφορετικά.
«Λόγω της παρούσας υγειονομικής κατάστασης στην Ελβετία και την Γενεύη, που συνδέεται με την πανδημία Covid-19, το Συμβούλιο αποφάσισε «να κρύψει» προσωρινά το έμβλημα της Γενεύης μπροστά σε αυτό το δεύτερο κύμα. Με τον τρόπο αυτό στέλνει ένα νέο μήνυμα προς τον πληθυσμό ενθαρρύνοντας τον περιορισμό κατά το δυνατόν των εξόδων και των μετακινήσεων», αναφέρεται στη ανακοίνωση της κυβέρνησης του καντονίου.
Είναι η δεύτερη φορά διακοπής της λειτουργίας του γιγάντιου συντριβανιού αυτήν την χρονιά εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Η πρώτη διήρκεσε 83 ημέρες κατά την περίοδο του lockdown την περασμένη άνοιξη.
Η Γενεύη ακολουθεί στην περίπτωση αυτή τον αντίθετο δρόμο από τις αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο που επιλέγουν να αναδείξουν τα μνημεία ή τις χαρακτηριστικές τοποθεσίες ως σύμβολο σθένους.
Το συντριβάνι της Γενεύης λειτουργεί χωρίς διακοπή από το 1891, εκτός των περιπτώσεων σφοδρών ανέμων, μεγάλου ψύχους και, πλέον, επιδημίας.
Το βράδυ φωταγωγείται για την υποστήριξη φιλανθρωπικών, ανθρωπιστικών ή διπλωματικών θεμάτων, όπως και άλλα εμβληματική μνημεία των πόλεων του κόσμου, όπως το Empire State building στην Νέα Υόρκη και ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι.
Το συντριβάνι της Γενεύης είναι ένα θαύμα της Μηχανικής. Η ταχύτητα εκτόξευσης του νερού είναι 200 χλμ/ώρα και μισό κυβικό νερού εκτοξεύεται ανά δευτερόλεπτο σε ύψος 140 μέτρων.
Βασίζεται σε δύο μηχανικές αντλίες που συνολικά ζυγίζουν περισσότερους από 16 τόνους και φθάνουν σε ισχύ περίπου τα 1.000 kw.
Εκατομμύρια μικροσκοπικές φουσκάλες αέρα δίνουν στην όψη του χιονιού στο νερό του συντριβανιού.
Η Ελβετία και το καντόνι της Γενεύης δοκιμάζονται εδώ και λίγες εβδομάδες σκληρά από την επιδημία. Η Γενεύη έχει επιβάλει μέτρα μερικού lockdown για να περισώσει το σύστημα υγείας, το οποίο έχει οδηγηθεί σε υπερκορεσμό σε άλλες περιοχές της χώρας.