Οι δυτικές χώρες θα πρέπει να επιβάλλουν αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία, η οποία διεξάγει έναν «κρυφό πόλεμο» στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Αντρίι Ντεστσίτσια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες και πρόσωπα της χώρας αυτής, ενώ έχουν κατηγορήσει τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι υποδαυλίζει τις εξεγέρσεις στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που ο Πούτιν έχει αρνηθεί.
«Η Δύση θα πρέπει να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις που θα έχουν ως στόχο συγκεκριμένους οικονομικούς τομείς, όπως οι τράπεζες και υψηλά ιστάμενα πρόσωπα», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί το Σάββατο. «Είναι επίσης σημαντικό να επιβληθούν προληπτικές κυρώσεις προτού η Ρωσία κάνει μεγαλύτερη ζημιά», είπε.
Ο Ντεστσίτσια προειδοποίησε τους Γερμανούς πολιτικούς ότι «η Ρωσία δεν θα σταματήσει στο Λούχανσκ και το Ντόνετσκ» και πρόσθεσε πως εάν δεν θέλουν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για την αποσταθεροποίηση της περιοχής, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να γίνει πιο σκληρή απέναντι στη Ρωσία.
Ο Ντεστσίτσια είπε ότι ο Πούτιν δεν σκοπεύει να «εισβάλει ανοικτά» στην Ουκρανία επειδή φοβάται τις συνέπειες, όπως η περαιτέρω επιβολή κυρώσεων και για το λόγο αυτό το Κρεμλίνο στέλνει «τρομοκράτες να δημιουργήσουν αναταραχές με στόχο να θέσουν τις ανατολικές περιοχές της χώρας υπό τον έλεγχό του».
Είπε επίσης ότι τα περισσότερα όπλα που χρησιμοποιούν οι «επαναστάτες», όπως τα πολυβόλα, προέρχονται από τα αποθέματα του ρωσικού στρατού, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τον ρωσικό στρατό και δεν θα ήταν δυνατό να περιέλθουν στα χέρια των «επαναστατών» με άλλον τρόπο. «Συνοριοφύλακες συνέλαβαν λαθρέμπορους που προσπαθούσαν να περάσουν τα όπλα αυτά στην Ουκρανία», είπε.
«Επιπλέον, έχουμε παρακολουθήσει πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των αυτονομιστών και Ρώσων πρακτόρων που αποδεικνύουν ότι λαμβάνουν τις οδηγίες τους από τη Ρωσία».
Ο Ντεστσίτσια εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι πολίτες σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας θα αποτραπούν απο το να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 25 Μαΐου εξαιτίας του φόβου τους για τους «τρομοκράτες» και τα αντίποινα.