Ο Πατριάρχης των Σέρβων Ειρηναίος θεωρεί λογική εξέλιξη την απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την προσάρτησή της στη Σερβία.

Σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Nedeljnik», σχολιάζοντας την περίπτωση της Κριμαίας και του Κοσόβου, τονίζει ότι «όλα ξεκίνησαν με το Κόσοβο» και συμπληρώνει: «Αφού μπόρεσε το Κόσοβο να αποσχιστεί από τη Σερβία γιατί να μην μπορεί και η Σερβική Δημοκρατία να αποχωρήσει από τη σύνθεση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και να ενωθεί με τη Σερβία».

Ο Πατριάρχης των Σέρβων θεωρεί ότι υπάρχουν περισσότεροι λόγοι για μια τέτοια εξέλιξη απ’ ό,τι υπήρχαν για την απόσχιση του Κοσόβου αφού, όπως λέει, «με το Κόσοβο δημιουργήθηκαν δύο αλβανικά κράτη, ενώ η Σερβία και η Σερβική Δημοκρατία θα ανήκαν στο ίδιο κράτος, όπως ήταν για αιώνες».

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Ειρηναίου έρχονται δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Σαράγεβο και τις διαβεβαιώσεις που παρείχε, ότι το Βελιγράδι υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Ο προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στη συνέντευξή του στο περιοδικό «Nedeljnik», αναφέρθηκε στις σχέσεις με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και στο ενδεχόμενο επίσκεψης του Πάπα στη Σερβία.

Ο Πατριάρχης των Σέρβων τάχθηκε υπέρ του διαλόγου των δύο Εκκλησιών, ωστόσο ήταν επιφυλακτικός για την επίσκεψη του Πάπα. «Το πρόβλημα είναι, ότι ο λαός μας τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία του τις έζησε από τους γείτονες μας, τους Ρωμαιοκαθολικούς… και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι, ότι σ’ αυτά τα εγκλήματα συμμετείχε και μεγάλο μέρος του Κλήρου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας» αναφέρει ο Πατριάρχης των Σέρβων.