Στο Λονδίνο συναντώνται σήμερα ένδεκα υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας κρατών η οποία αποκαλείται Φίλοι της Συρίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας με στόχο τον τερματισμό του συριακού εμφυλίου και την αύξηση της βοήθειας που χορηγείται στην αντιπολίτευση.
Οι προσπάθειες να επιτευχθεί ο τερματισμός μέσω διαπραγματεύσεων του πολέμου στη Συρία έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες στις αρχές του τρέχοντος έτους, οι οποίες ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα.
Η συνάντηση του Λονδίνου πραγματοποιείται μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωση της επικείμενης παραίτησης του κοινού ειδικού απεσταλμένου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Λάκνταρ Μπραχίμι και μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στη Συρία (μια διαδικασία που η Δύση χαρακτηρίζει φάρσα) στις οποίες ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ διεκδικεί νέα θητεία.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν δήλωσε πως ο Μπραχίμι, όπως και ο προκάτοχός του στη θέση Κόφι Άναν, απέτυχε να εξασφαλίσει την υποστήριξη που χρειαζόταν από τη διεθνή κοινότητα.
Στη σύνοδο των 11 ΥΠΕΞ, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Τζον Κέρι, αναμένεται αργότερα να συμμετάσχει ο Άχμαντ αλ Τζάρμπα, ο ηγέτης του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού των Δυνάμεων της Επανάστασης και της Αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Φόρεϊν Όφις, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στο πώς μπορεί να βελτιωθεί η πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Συρία.
«Η συνάντηση αυτή σημειώνεται σε μια χρονική στιγμή που το καθεστώς κάνει χρήση εκτεταμένης βίας αδιακρίτως εναντίον αμάχων, σχεδιάζει να διεξαγάγει εκλογές που θα αποτελέσουν μια τερατώδη παρωδία δημοκρατίας, και καταγράφεται πλήρης αποτυχία του καθεστώτος να προσφέρει πρόσβαση σε ανθρωπιστικές οργανώσεις», είπε ο εκπρόσωπος της βρετανικής διπλωματίας.
«Είναι η ώρα για τις χώρες εκείνες που υποστηρίζουν ένα δημοκρατικό μέλλον για τη Συρία, χωρίς τον Άσαντ, να συζητήσουν το πώς θα προχωρήσουμε για την επίτευξη του σκοπού αυτού», πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι ΥΠΕΞ αναμένεται επίσης να εντείνουν την πίεση στο καθεστώς του Άσαντ όσον αφορά τα χημικά όπλα που διαθέτει μετά τις καταγγελίες μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης ότι η Δαμασκός χρησιμοποίησε αέριο χλωρίου.
Η Συρία συμφώνησε πέρυσι να παραδώσει το χημικό της οπλοστάσιο για να καταστραφεί ως τον Ιούνιο.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε χθες ότι περίπου το 90% των χημικών όπλων της Συρίας έχει ήδη παραδοθεί στην ομάδα η οποία είναι αρμόδια για την καταστροφή τους, αλλά η Δαμασκός έχει μείνει πίσω σε ό,τι αφορά την τήρηση των συμφωνημένων προθεσμιών.
Επισήμανε ακόμη ότι θα χρειαστεί να ληφθούν «περαιτέρω μέτρα», εάν οι νέες, «εξαιρετικά ανησυχητικές» καταγγελίες αποδειχθεί ότι είναι αληθείς.
«Χρειάζεται να εξετάσουμε τα περαιτέρω βήματα που μπορούμε να κάνουμε διότι είναι εντελώς απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται χημικά όπλα στον κόσμο που ζούμε σήμερα», είπε ο Κάμερον μιλώντας ενώπιον μιας επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας τόνισε πως είναι «ξεκάθαρο» πως ο Άσαντ δεν μπορεί να συμμετέχει σε οποιαδήποτε μελλοντική συριακή κυβέρνηση.
Στη λεγόμενη ομάδα των Φίλων της Συρίας συμμετέχουν η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιορδανία, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι ΗΠΑ.
Η Μόσχα θέλει έναν «αποδεκτό» διεθνή μεσολαβητή
Ο νέος διεθνής απεσταλμένος του στη ΟΗΕ Συρία πρέπει να είναι ένας «πολιτικός που χαίρει καθολικού σεβασμού» τόσο από τη συριακή κυβέρνηση, όσο και από την αντιπολίτευση, υποστήριξε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ.
«Πρέπει να είναι ένας πολιτικός ο οποίος χαίρει σεβασμού, ο οποίος θα γίνει αποδεκτός από τη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση», κάποιος ικανός «να μπορέσει να επιτύχει την πρόοδο της διαδικασίας επίλυσης» της συριακής κρίσης, είπε ο Γκατίλοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Χθες ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν είχε παραδεχθεί ότι αναμένεται να χρειαστεί «χρόνος για να βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο».
Επίθεση στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας με 29 νεκρούς
Στο μεταξύ στην ίδια τη Συρία, στο σημείο διέλευσης Μπαμπ αλ Σαλάμ στα σύνορα με την Τουρκία, τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλές δεκάδες τραυματίστηκαν σήμερα όταν σημειώθηκε βομβιστική επίθεση με τη χρήση ενός αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικές ύλες σε ένα χώρο στάθμευσης στη συριακή πλευρά, όπως ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ανάμεσα στα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά, διευκρίνισε η ίδια ΜΚΟ.