Η ανακοίνωση της αποχώρησης του Λάχνταρ Μπραχίμι από την θέση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για τη Συρία έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τη συριακή κυβέρνηση, αλλά με θλίψη από την αντιπολίτευση, έπειτα από δύο χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών για να τερματιστεί μια σύρραξη που έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο 150.000 και πλέον ανθρώπων.

Την ίδια ώρα επί του πεδίου μια συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών για μια σημαντική ανταλλαγή κρατουμένων άρχισε να εφαρμόζεται στην Άντρα, ένα βιομηχανικό προάστιο της Δαμασκού, έγραψε η εφημερίδα αλ Ουάταν, που πρόσκειται στο καθεστώς.

«Με βαθιά θλίψη (. . .) αποφάσισα να αποδεχτώ το αίτημα του Μπραχίμι να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του την 31η Μαΐου 2014», ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, αποτίοντας φόρο τιμής «στην υπομονή και την επιμονή» του 80χρονου μεσολαβητή.

Στη Δαμασκό η κυβέρνηση δεν κρύβει την ικανοποίησή της βλέποντας τον Μπραχίμι να αποχωρεί, καθώς δεν τον εκτίμησε ποτέ, κυρίως από τότε που ζητούσε πληροφορίες από τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ για την πιθανή αποχώρησή του από την εξουσία.

«Ο Μπραχίμι είναι ο άνθρωπος της Σαουδικής Αραβίας» ανέφερε η αλ Ουατάν, μια εφημερίδα η οποία απεχθάνεται το βασίλειο, καθώς το Ριάντ υποστηρίζει τους αντάρτες που θέλουν να ανατρέψουν το καθεστώς. «Επέδειξε μεροληψία υπέρ της αντιπολίτευσης, κυρίως κατά τη διάρκεια της συνόδου της Γενεύης, όπου εξέφρασε την υποστήριξή του στο Συνασπισμό και τον επικεφαλής του, τον Άχμαντ Τζάρμπα», έγραψε η εφημερίδα.

Στο ίδιο πνεύμα, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana αναφέρεται στους λόγους της αποτυχίας του απεσταλμένου του ΟΗΕ, κατηγορώντας τον κυρίως διότι ενεπλάκη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.
«Ένας διαμεσολαβητής δε μπορεί να παρεμβαίνει σε υποθέσεις που αφορούν την εθνική κυριαρχία των Κρατών» έγραψε το Sana, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Αντίθετα, ο αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού, Νάτζιμπ Γαντμπιάν, τόνισε ότι η αντιπολίτευση «εκτίμησε τις προσπάθειες του Μπραχίμι να βρει μια λύση και εκφράζει την απογοήτευσή του», προτού αποδοκιμάσει την έλλειψη «συντονισμένης πίεσης από τη διεθνή κοινότητα».
Σύμφωνα με την αλ Ουάταν, ξεκίνησε χθες η εφαρμογή μιας σημαντικής ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ του καθεστώτος και των ανταρτών στην Άντρα, 35 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Δαμασκού.
Μια 8μελής οικογένεια αφέθηκε ελεύθερη σε αντάλλαγμα για την διανομή τροφίμων στην πόλη, επιβεβαίωσε η εφημερίδα.
Το δεύτερο στάδιο, που προβλέπει μια ανταλλαγή 1500 οικογενειών έναντι 1500 κρατουμένων, θα εφαρμοστεί σύντομα, αλλά θα χρειαστεί λίγο χρόνος καθώς τα εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να εξετάσουν τον κατάλογο των κρατουμένων, προσέθεσε η εφημερίδα.
Σύμφωνα με το Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικού Εκτοπισμού (IDMC), που εδρεύει στη Γενεύη, 9500 άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους κάθε 60 δευτερόλεπτα στη Συρία.