Τρεις μεταλλωρύχοι που δεν απεργούσαν σκοτώθηκαν στην Μαρικάνα, στο βόρειο τμήμα της Νότιας Αφρικής, «στην ζώνη της πλατίνας» στην οποία πραγματοποιείται απεργία από τις 23 Ιανουαρίου, ανακοίνωσαν σήμερα η αστυνομία και το Εθνικό Συνδικάτο Μεταλλωρύχων (NUM).

«Δύο από τα μέλη μας σκοτώθηκαν στο ορυχείο Eastern Platinum νωρίς σήμερα το πρωί. Ένα άλλο από τα μέλη μας δέχθηκε επίθεση στο σπίτι του στην Μπατόνγκ, όχι μακριά από την Lonmin και μαζί με αυτόν σκοτώθηκε και η γυναίκα του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του NUM, Λιβχουάνι Μαμπούρου.

Σύμφωνα ωστόσο με την αστυνομία, η οποία αναφέρει επίσης ότι οι μεταλλωρύχοι που έχασαν την ζωή τους είναι τρεις, ένας άνδρας σκοτώθηκε με μαχαίρι σήμερα το πρωί, ένας δεύτερος έχασε την ζωή του από πυρκαγιά στο σπίτι του χθες και ο τρίτος βρέθηκε απαγχονισμένος δίπλα στην γυναίκα του στο σπίτι τους το Σάββατο.

Άλλοι έξι άνθρωποι δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι από αγνώστους σήμερα το πρωί την ώρα που πήγαιναν στην δουλειά τους, αλλά επέζησαν. Η αστυνομία δεν μπορούσε να διευκρινίσει περαιτέρω όσον αφορά το κύμα αυτό βίας.

«Γνωρίζουμε ότι αυτοί που κάνουν απεργία κρύβονται πίσω από αυτές τις επιθέσεις», αντέδρασε ο γενικός γραμματέας του NUM Φρανς Μπαλένι. «Τα μέλη μας βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος», πρόσθεσε.

Η βία αυτή σημειώνεται την ώρα που η Lonmin, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης λευκόχρυσου στον κόσμο, ξανάνοιξε το ορυχείο της στην Μαρικάνα, το οποίο είχε παραλύσει εδώ και τρεις μήνες από την απεργία την πραγματοποίηση της οποίας έχει ζητήσει το αντίπαλο συνδικάτο Amcu. Παρακάμπτοντας το Amcu, η διεύθυνση της εταιρείας Lonmin προσέγγισε απευθείας τους μεταλλωρύχους για να τους παρακινήσει να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Το Amcu ζητεί από την έναρξη της απεργίας έναν βασικό μισθό 12.500 ραντ (860 ευρώ) μηνιαίως, εκτός μπόνους. Χωρίς να μετακινηθεί όσον αφορά το βασικό μισθό, το συνδικάτο είχε αποδεχθεί η μισθολογική αυτή αύξηση να γίνει σε περίοδο τεσσάρων ετών, το οποίο, σύμφωνα με τους διευθυντές, θα ανταποκρινόταν σε αύξηση 30% το έτος.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι εταιρείες Anglo American Platinum (Amplats),  Impala Platinum (Implats) και Lonmin πρότειναν να καταλήξουν σε ένα ελάχιστο ποσό για τους εργαζόμενους στις στοές, μπόνους κατοικίας, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής των αδειών, ύψους 12.500 ραντ μηνιαίως ως τον Ιούλιο του 2017.

Από τότε που άρχισε η τρέχουσα απεργία έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις εκφοβισμού. Ωστόσο αυτή η κινητοποίηση είναι λιγότερο βίαιη αυτές που είχαν παραλύσει το κύριο μέρος των μεταλλωρυχείων της Νότιας Αφρικής το 2012, προκαλώντας το θάνατο πολλών δεκάδων ανθρώπων.

Σημειώνεται πως το ορυχείο λευκόχρυσου της Μαρικάνα έμεινε στην ιστορία στις 16 Αυγούστου του 2012, την ημέρα που η αστυνομία της Νότιας Αφρικής σκότωσε 34 απεργούς. Στην Μαρικάνα επίσης γεννήθηκε το αίτημα για μισθό 12.500 ραντ, υπερδιπλάσιο του επιπέδου των σημερινών μισθών των μεταλλωρύχων.