Χωρίς «κορώνες» κύλησε το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτον Σουλτς. Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν δήλωσαν αντίθετοι στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας.
Όπως μεταδίδει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle , ήταν το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ των δύο αντιπάλων για το αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διοργάνωσε το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και αναμεταδόθηκε από την αυστριακή δημόσια τηλεόραση ORF. Οι κορυφαίοι υποψήφιοι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και το Σοσιαλιστικό Μάρτιν Σουλτς απάντησαν σε ερωτήσεις των δύο δημοσιογράφων – συντονιστών αλλά και του κοινού, χωρίς να διασταυρώσουν πραγματικά τα ξίφη τους.
Συμφωνούν για την Ουκρανία
Ο Μάρτιν Σουλτς προσπάθησε στην αρχή της συζήτησης να ανεβάσει τους τόνους, κατηγορώντας τον συνομιλητή του ότι «υποστηρίζει μια Ευρώπη που συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών», ενώ το δικό του μότο είναι η Ευρώπη της μεγαλύτερης δυνατής διαφάνειας. «Γνώρισα τον Μάρτιν Σουλτς κεκλεισμένων των θυρών» απάντησε ο Γιούνκερ, επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά για να μην μείνει στους τηλεθεατές η εντύπωση ότι ο Σουλτς αμφισβητεί ξαφνικά το ευρωπαϊκό κατεστημένο.
Κατά τα άλλα η τηλεοπτική μονομαχία κύλησε σε κλίμα αρμονίας, οι δύο «αντίπαλοι» συμφώνησαν μάλιστα σε πολλούς τομείς, κυρίως σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. Για την Ουκρανία τάχθηκαν υπέρ της διπλής στρατηγικής: του διαλόγου με τη Ρωσία, αλλά και των απειλών για την επιβολή κυρώσεων, «αλλά να γίνει σαφές ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και απώλεια θέσεων εργασίας στη Γερμανία», τόνισε ο Σουλτς. Ο Γιούνκερ αρνήθηκε ότι η Ε.Ε. υπήρξε αφελής στην αντίδρασή της. «Κανείς δεν περίμενε ότι τον 21ο αιώνα θα μπορούσε κάποιος να χρησιμοποιήσει μέσα του 19ου για να επιλύσει ένα τέτοιο πρόβλημα».
Η Τουρκία δεν είναι ώριμη για την Ε.Ε.
Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση και οι δύο συμφώνησαν ότι τα επόμενα χρόνια δεν προβλέπεται νέος γύρος για νέα κράτη – μέλη. Για την Τουρκία υποστήριξαν ότι δεν είναι ώριμη για πλήρη ένταξη.
«Οι διαπραγματεύσεις τρέχουν, αλλά νομίζω ότι η Τουρκία αρχίζει να εγκαταλείπει την προσπάθεια κι αυτό δεν είναι λάθος αν αναλογιστεί κανείς τι κάνει ο Ερντογάν». Από την πλευρά του ο Γιούνκερ κατηγόρησε τον πρώην σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Σρέντερ ότι ήταν αυτός που συναίνεσε από πλευράς Γερμανίας στο να δοθεί στην Τουρκία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας προς ένταξη, στο συμβούλιο κορυφής το 1999 στο Ελσίνκι. «Όποιος απαγορεύει το twitter, δεν έχει τις προϋποθέσεις για ένταξη», είπε επιγραμματικά.
Διαφωνία για τη φορολογική πολιτική
Διαφορά απόψεων καταγράφηκε σε ό,τι αφορά την φορολογική πολιτική της Ε.Ε. Ο Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ του ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών – μελών στη φορολογική πολιτική, ενώ αντίθετα ο Σουλτς υποστήριξε ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί ενιαία φορολογική βάση «για να μην εμφανιστεί το φαινόμενο αλλαγής της έδρας μιας επιχείρησης σε άλλη χώρα λόγω των χαμηλότερων φορολογικών της συντελεστών».
Για την υψηλή ανεργία στους νέους συμφώνησαν ότι ανησυχούν και για την ελεύθερη διακίνηση πολιτών από χώρες μέλη της ανατολικής Ευρώπης υποστήριξαν ότι τίποτα δεν θα πρέπει να αλλάξει.