Η ποικιλομορφία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ, με σκοπό την ενίσχυση της οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος, είναι το βασικό θέμα που θα απασχολήσει σήμερα και αύριο στην Αθήνα το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.
Η ενίσχυση της ποικιλομορφίας, όσον αφορά την αγροτική παραγωγή της ΕΕ, απαιτείται λόγω του έντονου ανταγωνισμού με χώρες, όπως η Βραζιλία, οι ΗΠΑ και η Κίνα, επισημαίνει σε έγγραφο εργασίας η ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου, τονίζοντας, εκ παράλληλου, την ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, που βρίσκονται σε εξέλιξη με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία και οι οποίες ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στο ευρωπαϊκό γεωργικό μοντέλο.
«Η διατήρηση της ποικιλομορφίας βοηθά να αυξηθεί η αποδοτικότητα, η προσαρμοστικότητα και η αντοχή του αγροτικού τομέα» αναφέρει η ελληνική Προεδρία, αποτελεί, δηλαδή, «βάση για την παραγωγή ενός ευρέος φάσματος τροφίμων».
Στο έγγραφο υπογραμμίζεται επίσης ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η ποικιλομορφία στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τους νέους, αλλά και στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, διότι «ένα διαφοροποιημένο γεωργικό μοντέλο είναι σίγουρα λιγότερο ευάλωτο και πιο ανθεκτικό στους εξωτερικούς κραδασμούς» όπως οι ασθένειες ή η κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με την ελληνική Προεδρία, η ΕΕ θα μπορούσε να βελτιώσει την επιμόρφωση των αγροτών -κυρίως μέσω της νέας Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης για την καινοτομία- και θα μπορούσε να προωθήσει καλύτερα την αειφόρο χρήση των γενετικών πόρων.
Η γεωργία αντιπροσωπεύει σήμερα 46 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και το 6% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2013, υπάρχουν 12,2 εκατομμύρια γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις οποίες περίπου οι μισές (6 εκατ.) θεωρούνται ως πολύ μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις (λιγότερο από 2 εκτάρια).