«Από τη Σύνοδο δεν θα πρέπει να αναμένονται θαύματα, ωστόσο σε μια τόσο τεταμένη κατάσταση, όπως αυτή που επικρατεί τώρα στην Ουκρανία, είναι σημαντικό να συνεχίζεται ο διάλογος και να προσφέρονται δυνατότητες του», τονίζει ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, ως προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», ενόψει της επικείμενης υπουργικής συνόδου του Συμβουλίου στη Βιέννη.
Κυρίαρχο θέμα των διαβουλεύσεων της Συνόδου, θα αποτελέσει η κατάσταση στην Ουκρανία και οι δυνατότητες για αποκλιμάκωση στα ανατολικά της χώρας.
Σύμφωνα με τον κ. Κουρτς, η Αυστρία υπήρξε πάντα ένας καλός τόπος για τον διάλογο, ωστόσο κανείς θα πρέπει να συνειδητοποιεί πως σε τέτοιες τεταμένες καταστάσεις δεν υπάρχουν απλές και γρήγορες λύσεις και στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση έχει επιπλέον χειροτερεύσει.
Ο ίδιος εκτιμά πως θα πρέπει να θεωρηθεί, ως μια μικρή θετική εξέλιξη η απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), ενώ κανείς δεν έχει συμφέρον για πόλωση μεταξύ των αντιπάλων, όπως δεν θα πρέπει κανείς να ενδιαφέρεται για μια «επανέκδοση» του Ψυχρού Πολέμου.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, μπορεί τα έως τώρα μέτρα της ΕΕ να μην οδήγησαν σε συμμόρφωση της ρωσικής πλευράς, ωστόσο το σχέδιο της ΕΕ -για διακοπή του διαλόγου ως προς τη βίζα, απαγορεύσεις εισόδου-πάγωμα λογαριασμών και το τρίτο στάδιο των μη επιβληθέντων ακόμη οικονομικών κυρώσεων – υπήρξε ο σωστός δρόμος.
«Και αυτό, διότι αν κάποιος δεν θέλει πόλεμο, θα πρέπει να απαντά όχι στρατιωτικά, αλλά με πολιτικά μέτρα και οι κυρώσεις είναι μια πολιτική απάντηση», είπε χαρακτηριστικά.
Ως προς τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαίου στην Ουκρανία, ο Σεμπάστιαν Κουρτς εκφράζει την ελπίδα πως θα βελτιωθούν περαιτέρω οι προϋποθέσεις-πλαίσιο για τη διεξαγωγή τους και θα είναι όσο το δυνατόν καλύτερες, καθώς μόνον μέσα από τις εκλογές θα υπάρξουν στη χώρα ένας νόμιμος πρόεδρος και νόμιμες πολιτικές δυνάμεις, ενώ αυτές οι εκλογές, κάτω από κανονικές προϋποθέσεις, θα συμβάλουν σαφέστατα στη σταθεροποίηση της Ουκρανίας.
Ταυτόχρονα προσθέτει πως η Αυστρία σαφώς και δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και του Λούγκανσκ, έπειτα από το δημοψήφισμα της 11 ης Μαϊου που διοργανώνουν οι αυτονομιστές, καθώς, όπως σημειώνει, αυτός είναι ένας απόλυτα λανθασμένος δρόμος, το να θέλουν τη διενέργεια δημοψηφίσματος, αυτονομιστές πολεμιστές οι οποίοι έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια με τη βία των όπλων, ωστόσο ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα πως θα κυριαρχήσει τελικά η λογική.