Η απόλυτη ερημιά επικρατεί πια στο Βέλγιο καθώς σε εφαρμογή έχει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί ενώ οι καφετέριες και τα εστιατόρια έβαλαν λουκέτο για τουλάχιστον ένα μήνα. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και κάνουν λόγο για μια δραματική απόφαση από την πλευρά της κυβέρνησης.
«Νιώθουμε ότι δεν μας σκέφτονται και αυτό με πονά (…) δεν μπορώ άλλο», δήλωσε με σπασμένη φωνή από τη συγκίνηση ο Άντζελο Μπούσι ιδιοκτήτης εστιατορίου στις Βρυξέλλες χθες, Κυριακή, το βράδυ καθώς περιποιούνταν τους τελευταίους του πελάτες.
«Υπεύθυνοι, μάγειρες, λαντζέρηδες, όλοι υποφέρουν», πρόσθεσε, καθώς ο τομέας της εστίασης έχει ήδη υποστεί σφοδρό πλήγμα έπειτα από ένα τρίμηνο lockdown από τα μέσα Μαρτίου ως τα μέσα Ιουνίου.
Σήμερα το πρωί τα καταστήματα που προσφέρουν φαγητό για παραλαβή μπόρεσαν να ανοίξουν, κυρίως στην ευρωπαϊκή συνοικία των Βρυξελλών, όμως αποτελούσαν την εξαίρεση.
Ήδη από την Παρασκευή, όταν ελήφθη η απόφαση για το κλείσιμο των καφέ και των εστιατορίων, στην οποία προστίθεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα ως τις 05:00 το πρωί, οι μαγαζάτορες κατήγγειλαν την «καταστροφή» τους.
Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο ανήγγειλε την Παρασκευή το βράδυ ότι τα καφέ και τα εστιατόρια θα κλείσουν για έναν μήνα λόγω της «εξαιρετικής» εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού σε αυτή τη χώρα των 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων.
«Η κατάσταση είναι σοβαρή και πολύ χειρότερη από τις 18 Μαρτίου, όταν αποφασίσαμε ένα σχεδόν καθολικό lockdown», δήλωσε ο ντε Κρο χθες, Κυριακή, το βράδυ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφερόμενος στον αριθμό των νοσηλευόμενων σε μονάδες εντατικής θεραπείας, που φτάνουν τις 412.
«Θα συνεχίσει να επιδεινώνεται και τώρα πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να μπορέσουμε να περιθάλψουμε όλους τους ανθρώπους που έρχονται στα νοσοκομεία μας», πρόσθεσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό RTL-VI. «Όλοι μαζί πρέπει να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις μη απαραίτητες επαφές μας».
Λόγω της μεγάλης ανόδου του αριθμού των μολύνσεων από τον Σεπτέμβριο, κυρίως μεταξύ των νέων και των φοιτητών, ο ρυθμός των νέων νοσηλειών και των θανάτων (που αφορούν κυρίως ηλικιωμένους και ευάλωτα άτομα) αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες ημέρες.
Μέχρι σήμερα στο Βέλγιο έχουν καταγραφεί 222.253 κρούσματα κορονοϊού, αριθμός που έχει υπερδιπλασιαστεί σε διάστημα ενός μήνα, και 10.413 θανάτους. Η χώρα είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τους περισσότερους νεκρούς σε σχέση με τον πληθυσμό της.
Τα πανεπιστήμια αποφάσισαν να περιορίσουν στο 20% τον ανώτατο αριθμό φοιτητών που μπορούν να είναι παρόντες στα ιδρύματα από σήμερα. Τα σχολεία παραμένουν ανοικτά δύο εβδομάδες πριν από τις διακοπές που ξεκινούν στις 31 Οκτωβρίου, οι οποίες όμως ήδη αποφασίστηκε να παραταθούν κατά δύο ημέρες, ως τις 11 Νοεμβρίου, στη γαλλόφωνη περιοχή του Βελγίου.