Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ αναμένεται να συνάψει συμφωνίες για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου στο Βιετνάμ καθώς κι ενός υδροηλεκτρικού σταθμού στην επίσκεψή του στη χώρα της Ασίας, σύμμαχο της Μόσχας από τη Σοβιετική εποχή, που ξεκινά σήμερα Σάββατο, ανέφεραν πηγές που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο.

Η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας είναι το κυριότερο πεδίο που ενδιαφέρει τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τις σχέσεις της με το Βιετνάμ, που αποτέλεσε πεδίο έμμεσου πολέμου με τις ΗΠΑ στην διάρκεια του ψυχρού πολέμου και φιλοξενούσε άλλοτε την μεγαλύτερη Σοβιετική ναυτική βάση στο εξωτερικό.

Το εμπόριο Ρωσίας-Βιετνάμ αυξήθηκε στο 1,56 δις δολάρια το 2009 από 1,4 δις δολάρια ένα χρόνο πριν και επιπλέον σημείωνε αύξηση 16,6% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο του 2010, σύμφωνα με Ρωσικά επίσημα στοιχεία.

Η επίσκεψη Μεντβιέντεφ αναμένεται να ξεκινήσει με συναντήσεις με τους ηγέτες της Ένωσης των Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στο Χανόι. Θα πρόκειται για την πρώτη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-ASEAN από το 2005.

Η διμερής ατζέντα των συνομιλιών του Μεντβιέντεφ περιλαμβάνει την υπογραφή συμφωνίας για την έναρξη της κατασκευής πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου για το οποίο η Μόσχα μπορεί να χορηγήσει και δάνειο, ανέφερε πηγή προσκείμενη στο Κρεμλίνο.

Οι δύο πλευρές είχαν υπογράψει σχετικό μνημόνιο κατά τις συνομιλίες του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν με το Βιετναμέζο ομόλογό του τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η Ρωσία επιδιώκει ενεργά συμφωνίες για την κατασκευή πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων στο εξωτερικό. Πρόσφατα ολοκλήρωσε την κατασκευή αντιδραστήρα στο πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο στο Ιράν και συνήψε συμφωνία για την κατασκευή ενός εργοστασίου με δύο αντιδραστήρες στη Βενεζουέλα νωρίτερα τον Οκτώβριο.

Παράλληλα, η Ρωσική Rushydro και η κρατική βιετναμέζικη ενεργειακή εταιρία Petrovietnam αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία για την ανέγερση υδροηλεκτρικού σταθμού, κατά την ίδια πηγή. Το εργοστάσιο, στον ποταμό Ντα, προστίθεται σε άλλο ένα που ανεγείρεται με συμβολή της ρωσικής εταιρίας.

Ακόμη, η Ρωσική κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι Μόσχα και Χανόι πρόκειται να υπογράψουν μνημόνιο για την εξαγορά των εγκαταστάσεων της BP στο Βιετνάμ από τη Ρωσική εταιρία TNK-BP, που ανήκει εξ ημισείας στην BP. Η TNK-BP ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι θα αγοράσει τις εγκαταστάσεις και τους αγωγούς της BP σε Βιετνάμ και Βενεζουέλα, έναντι 1,8 δις δολαρίων.