Σε επιφυλακή παραμένουν Βραζιλία, Μεξικό και Ισραήλ όσον αφορά τον κορονοϊό, με την πανδημία να συνεχίζει να προκαλεί σημαντικά προβλήματα.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 599 νέοι θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 26.310 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων έχει πλέον φθάσει στους 145.987 νεκρούς επί συνόλου 4.906.833 επιβεβαιωμένων μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.
Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό παγκοσμίως, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.
Πάνω από 78.000 οι νεκροί στο Μεξικό
Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στο Μεξικό αυξήθηκε το Σάββατο στους 78.880 νεκρούς, ενώ το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί έφθασε τους 757.953, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας.
Οι μεξικανικές αρχές κατέγραψαν άλλους 388 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και εντόπισαν 4.863 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, όμως οι αριθμοί πιστεύεται πως στην πραγματικότητα είναι ακόμα πιο υψηλοί, με δεδομένο ότι γίνονται συγκριτικά λίγα τεστ στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων.
Περισσότερα από 5.000 κρούσματα μέσα σε 24 ώρες στο Ισραήλ
Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 5.523 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό να ανέρχεται πλέον σε 264.443.
Το ίδιο διάστημα, άλλοι 49 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας στη χώρα να αυξάνεται στους 1.682 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκε από 839 σε 840, επί συνόλου 1.568 ασθενών που βρίσκονται σε δομές υγείας, ενώ ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων μειώθηκε στα 71.509.
Ακόμη 6.129 ασθενείς διαγνώστηκε ότι αποθεραπεύτηκαν. Συνολικά έχουν αναρρώσει 191.251 άνθρωποι μέχρι σήμερα, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία του ισραηλινού υπουργείου Υγείας.
Πρώτο κρούσμα στα Νησιά του Σολομώντα
Τα Νησιά του Σολομώντα παραδέχθηκαν χθες Σάββατο την ήττα τους στη μάχη με στόχο να μείνουν εκτός εμβέλειας της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς δεν απομένουν πλέον παρά μόνο εννέα μικρές απομονωμένες χώρες και περιοχές χωρίς κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης στην υφήλιο.
Ο πρωθυπουργός Μανάσε Σογκαβάρε ενημέρωσε το έθνος, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος, πως ένας φοιτητής, αφού έφθασε προ ημερών στη χώρα από τις Φιλιππίνες, με ειδική πτήση επαναπατρισμού που μετέφερε 96 επιβάτες, διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2.
«Μετά λύπης μου ανακοινώνω ότι χάσαμε το καθεστώς της χώρας που είναι απαλλαγμένη από την COVID-19, παρά τη συλλογική προσπάθειά μας για να εμποδίσουμε την πανδημία να φθάσει στη χώρα μας», τόνισε ο Σογκαβάρε χθες.
Παρότρυνε τους 600.000 κατοίκους του αρχιπελάγους να παραμείνουν ψύχραιμοι, τόνισε πως έχει αρχίσει διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών του νεαρού και λαμβάνονται επίσης άλλα μέτρα για να προληφθεί η εξάπλωση του SARS-CoV-2, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν είναι ανάγκη να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα.
Ο φοιτητής, ο οποίος εξετάστηκε τρεις φορές και έλαβε αρνητικό αποτέλεσμα σε όλες τις περιπτώσεις στις Φιλιππίνες προτού επιβιβαστεί στην πτήση, διαγνώστηκε θετικός σε τεστ ρουτίνας κατά την άφιξή του στην πρωτεύουσα Χονιάρα κι έχει τεθεί σε απομόνωση.
Άλλοι 18 φοιτητές, που διαγνώστηκε πως έχουν μολυνθεί, βρίσκονται σε καραντίνα στη Μανίλα.
Μετά το κλείσιμο των συνόρων των Νησιών του Σολομώντα τον Μάρτιο, πάνω από 400 φοιτητές βρέθηκαν αποκλεισμένοι στις Φιλιππίνες, χώρα που πλήττεται σκληρά από την πανδημία του κορονοϊού.
Υπό την πίεση των γονιών τους, οι αρχές οργάνωσαν τον επαναπατρισμό τους με τρεις πτήσεις, η πρώτη εκ των οποίων έφθασε στη χώρα την Τρίτη.
Παρά το πρώτο κρούσμα μόλυνσης, ο Σογκαβάρε διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την επιχείρηση επαναπατρισμού των φοιτητών που απομένουν.
Μόνο λίγες απομακρυσμένες νησιωτικές χώρες και περιοχές του κόσμου συνεχίζουν να μην έχουν επιβεβαιώσει κανένα κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό: τα νησιά Κιριμπάτι, τα νησιά Μάρσαλ, η Μικρονησία, το Ναούρου, το Παλάου, τα νησιά Σαμόα, τα νησιά Τόνγκα, το Τουβαλού και τα Βανουάτου.