Η Μαδρίτη θα γίνει απόψε η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που επιστρέφει σε ημέρες lockdown, καθώς περίπου 4,8 εκατομμύρια κάτοικοι της ισπανικής πρωτεύουσας και εννέα δορυφορικών πόλεων θα απαγορεύεται να βγαίνουν εκτός της περιφέρειας λόγω αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.
Τα εστιατόρια και τα μπαρ θα κλείνουν νωρίτερα και η χωρητικότητά τους θα μειωθεί στο μισό στο πιο «θερμό σημείο» των μολύνσεων στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ οι νέοι περιορισμοί, που θα αρχίσουν στις 10.00 μ.μ. τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδας), δεν θα είναι τόσο αυστηροί όσο στο προηγούμενο lockdown που ξεκίνησε τον Μάρτιο, όταν απαγορεύτηκε στους κατοίκους να βγαίνουν από τα σπίτια τους.
«Ο κόσμος είναι σε σύγχυση, διστάζει να βγει»
Ωστόσο οι κάτοικοι ανησυχούν και έχουν εξοργιστεί με την πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κεντρική και την περιφερειακή κυβέρνηση.
«Ήμασταν οκτώ μήνες με μάσκες και χωρίς νυκτερινά κέντρα και πάρτι, και εξακολουθεί να υπάρχει μετάδοση. Τότε τι είδους επίδραση θα έχουν αυτοί οι περιορισμοί;» αναρωτήθηκε ο Σόνι βαν ντεν Χόλσταϊν, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Sanissimo.
«Ο κόσμος είναι σε σύγχυση, διστάζει να βγει», είπε, ακριβώς τη στιγμή που ένας πελάτης τηλεφωνούσε για να ακυρώσει μια κράτηση για αύριο, Σάββατο. «Άλλη μια ακύρωση – επειδή φοβούνται».
Οι υπό συντηρητική ηγεσία περιφερειακές αρχές της Μαδρίτης συμμορφώθηκαν απρόθυμα με την εντολή που δόθηκε από την υπό την ηγεσία των σοσιαλιστών κεντρική κυβέρνηση να απαγορευθούν όλες οι μετακινήσεις εκτός από εκείνες προς/από το σχολείο, την εργασία, για λόγους υγείας, ή για ψώνια.
Διάσημη για τα ξενύχτια και το συνήθως ζωηρό τουριστικό ρεύμα της, η Μαδρίτη θα βλέπει επίσης τα μπαρ και τα εστιατόρια να κλείνουν στις 11.00 μ.μ. αντί στη μία το πρωί. Η χωρητικότητα των εστιατορίων, των γυμναστηρίων και των καταστημάτων θα μειωθεί στο μισό.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε από σήμερα», δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της περιφέρειας της Μαδρίτης Ενρίκε Λόπεθ σε συνέντευξη Τύπου, ζητώντας συγγνώμη από τους κατοίκους της Μαδρίτης για την αβεβαιότητα των προηγούμενων ημερών, επιρρίπτοντας παράλληλα την ευθύνη στην κεντρική κυβέρνηση.
Το μέτρο διευρύνει τους περιορισμούς που είχαν ήδη τεθεί σε εφαρμογή στα πιο φτωχά τμήματα της πόλης με υψηλά ποσοστά μόλυνσης.
Διάφορες άλλες πολυσύχναστες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν εντείνει τα μέτρα τις τελευταίες ημέρες, περιλαμβανομένης της μείωσης του αριθμού των πελατών στα εστιατόρια και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας προσώπου στους περισσότερους χώρους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αναζωπύρωση των περιστατικών κορονοϊού.
Αλλά καμία δεν έφθασε τόσο μακριά όπως η Μαδρίτη.
Αντιδράσεις για τους περιορισμούς
Η επικεφαλής της περιφέρειας της Μαδρίτης Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο είναι αντίθετη με τους περιορισμούς και έχει προσφύγει δικαστικά εναντίον των μέτρων. Ανησυχεί για τις οικονομικές ζημίες και κατηγορεί την κεντρική κυβέρνηση ότι υπερέβη τις εξουσίες της αποφασίζοντας τα μέτρα.
Με το διεθνές αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης να παραμένει ανοικτό, η Ντίαθ Αγιούσο εξέφρασε σε ένα τουίτ την οργή της για τον πρωθυπουργό: «Από αύριο κάποιος θα μπορεί να έρχεται στη Μαδρίτη από το Βερολίνο αλλά όχι από την Πάρλα. Ευχαριστούμε για το χάος, Πέδρο Σάντσεθ».
Η Πάρλα είναι μια πόλη της περιφέρειας νότια της Μαδρίτης.
Στην προσφυγή της η περιφέρεια υποστηρίζει πως τα μέτρα δεν είναι κατάλληλα για την καταπολέμηση της πανδημίας και θα κοστίσουν 750 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα στην τοπική οικονομία.
Με 850 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η περιοχή της Μαδρίτης έχει το χειρότερο ποσοστό στην Ευρώπη.
Η Ισπανία έχει καταγράψει συνολικά 778.607 μολύνσεις από κορονοϊό, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα της δυτικής Ευρώπης, και σχεδόν 32.000 θανάτους. Ο ημερήσιος αριθμός θανάτων βρίσκεται τώρα περίπου στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από τις αρχές Μαΐου –κατά μέσο όρο 78 την ημέρα την τελευταία εβδομάδα– αλλά πολύ πιο κάτω από τα ρεκόρ που καταγράφονταν στα τέλη Μαρτίου, σχεδόν 900.