Σε ισχύ τέθηκαν την Παρασκευή στο Πεκίνο οι νέοι κανονισμοί αναφορικά με την αντιμετώπιση των υγειονομικών που αποκαλύπτουν ζητήματα σχετικά με τη δημόσια υγεία.
Το Πεκίνο θα προστατεύει τους πληροφοριοδότες που αποκαλύπτουν τέτοια ζητήματα, μετά τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε η χώρα για την αντίδρασή της κατά την έναρξη της επιδημίας του κορονοϊού.
Οι αρχές του Πεκίνου επεσήμαναν ότι θα προσφέρουν ανταμοιβή στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που αποκαλύπτουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες για οποιαδήποτε επικείμενη κρίση δημόσιας υγείας, θα φροντίζουν για την ασφάλειά τους, καθώς και για την προστασία των νομικών τους δικαιωμάτων.
Οι υγειονομικοί θα μπορούν σε έκτακτες καταστάσεις να παρακάμπτουν την ιεραρχία και να αναφέρουν τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία απευθείας στην τοπική κυβέρνηση και, εφόσον οι προθέσεις τους δεν είναι «κακές», δεν θα αντιμετωπίζουν ποινές ακόμη και στην περίπτωση που οι πληροφορίες που αποκαλύπτουν αποδειχθούν αναληθείς.
Η πόλη Σενζέν έγινε τον Αύγουστο η πρώτη στην Κίνα που υιοθέτησε αντίστοιχο κανονισμό, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, καθώς στην Κίνα οι πληροφοριοδότες συχνά διώκονται νομικά με τη δικαιολογία ότι διασπείρουν φήμες.
Οι αρχές της πόλης Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός, έχουν δεχθεί επικρίσεις για τη σκληρή αντιμετώπιση των υγειονομικών που πρώτοι προσπάθησαν να αποκαλύψουν πληροφορίες για τη νέα ασθένεια που εμφανίστηκε στο τέλος του 2019.
Ένας οφθαλμίατρος, ο Λι Ουενλιάνγκ, ήταν αυτός που είχε προειδοποιήσει πρώτος τον Δεκέμβριο για τον κορονοϊό, με την αστυνομία να τον κατηγορεί για διασπορά φημών. Ο θάνατός του από covid-19 τον Φεβρουάριο προκάλεσε ένα κύμα θλίψης και οργής στην Κίνα εναντίον των αρχών.
Μετά την εμφάνιση του SARS-CoV-2 οι κινεζικές αρχές τιμωρούν αυστηρά όλους όσοι τολμούν να αμφισβητήσουν τη διαχείριση της κρίσης από το Πεκίνο.