Συνεχίζονται στο Βελιγράδι οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τη συνάντηση του αρχηγού του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), νικητή των βουλευτικών εκλογών, Αλεξάνταρ Βούτσις με αντιπροσωπεία του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος με επικεφαλής τον πρόεδρό του Μπόρις Τάντιτς.
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις τη Δευτέρα με συνάντηση με εκπροσώπους της Συμμαχίας Ούγγρων Βοϊβοντίνας, οι οποίοι έλαβαν πρόσκληση να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση. Μία μέρα αργότερα, την έδρα του SNS επισκέφθηκε ο αρχηγός του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS), Ίβιτσα Ντάτσιτς.
Ο πρόεδρος του SNS τόνισε μετά τις συνομιλίες ότι δεν επιθυμεί να συγκροτήσει κομματική κυβέρνηση, αλλά να δημιουργήσει ομάδα που θα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις στη Σερβία
Εκφράζοντας ικανοποίηση για τη μέχρι τώρα συνεργασία με τον κ. Ντάτσιτς και τους εταίρους του στο συνασπισμό Σερβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα-Κόμμα Ενωμένων Συνταξιούχων-Ενωμένη Σερβία (SPS-PUPS-JS) στην προηγούμενη κυβέρνηση τόνισε: «Νομίζω ότι ο κ. Ντάτσιτς είναι καλύτερος πολιτικός από εμένα και ότι ορισμένα πράγματα τα είπε πιο κομψά».
Στο επίκεντρο των συνομιλιών των αντιπροσωπειών του SNS και του SPS βρέθηκε η οικονομία, η οποία αναμένεται να είναι κεντρικό θέμα και στις διαβουλεύσεις με τον πρώην πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς.
Οι εθνικοί και στρατηγικοί στόχοι του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος και του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος δεν διαφέρουν, τόνισε ο κ. Τάντιτς. Πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες για τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθούν οι στόχοι αυτοί, αλλά επανέλαβε ότι το κόμμα του θεωρεί ότι η είσοδος των Σοσιαλιστών στην κυβέρνηση θα είναι αντιπαραγωγική.
Μία θέση στη νέα κυβέρνηση της Σερβίας έχουν εξασφαλίσει ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ρασίμ Λιάγιτς και ο υπουργός Οικονομικών Λάζαρ Κρστιτς, για τον οποίο ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε αρκετές φορές ότι επιθυμεί να παραμείνει στην κυβέρνηση.
Ο κ. Βούτσις τόνισε ότι έχει ταυτόχρονα διαβουλεύσεις και με μη κομματικές προσωπικότητες, ότι η κυβέρνηση θα συγκροτηθεί έως τις 25 Απριλίου και ότι θα έχει 19 μέλη, θα είναι η πιο ολιγάριθμη στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Σερβίας.
Βασικές αποστολές της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημαντική εξοικονόμηση πόρων στο δημόσιο τομέα και στον κρατικό προϋπολογισμό και επιθετική ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα.