Σοκάρουν οι λεπτομέρειες για τις στιγμές που ακολούθησαν μετά το τροχαίο στα Χανιά, όπου έχασε τη ζωή του ο 22χρονος Παναγιώτης, όταν έπεσε πάνω του ο 45χρονος οδηγός της Πόρσε.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του Star, ο οδηγός αλλά και η σύντροφός του, που τον ακολουθούσε με άλλο αυτοκίνητο, θέλησαν να φύγουν από το σημείο, αλλά τους κράτησαν εκεί αυτόπτες μάρτυρες, λέγοντάς τους ότι είχε σκοτωθεί ένα παιδί.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 45χρονος ήταν τόσο μεθυσμένος, ώστε όταν τον βοήθησαν περαστικοί να βγει από το αυτοκίνητό του, εκείνος άρχισε να περπατάει σαν χαμένος, χωρίς να έχει καταλάβει τι έχει συμβεί.
Όταν μετά από ώρα συνειδητοποίησε τι συνέβη, έτρεξε προς το αυτοκίνητο του 22χρονου, έβαλε τα χέρια στο κεφάλι και φώναζε «καταστράφηκα».
Σύμφωνα με την εκπομπή «Live News», ο 45χρονος οδηγός είχε αγγίξει ιλιγγιώδεις ταχύτητες στο τοπικό οδικό δίκτυο, φτάνοντας τα 120 χιλιόμετρα/ώρα, τη στιγμή που μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε με το Ι.Χ. του Παναγιώτη.
Εισαγγελία και Αστυνομία τα ρίχνουν ο ένας στον άλλον
Το «μπαλάκι» στην Αστυνομία ρίχνει η Εισαγγελία Πρωτοδικών για την υπόθεση του θανατηφόρου τροχαίου στα Χανιά.
Σε ανακοίνωσή της η Εισαγγελία αναφέρει πως ουδέποτε γνωστοποιήθηκε ότι ο δράστης, πριν από το συμβάν, εντοπίστηκε μεθυσμένος και δεν δόθηκε καμία εντολή ή οδηγία για να μη συλληφθεί. Όπως μάλιστα αναφέρει η ανακοίνωση, μόλις η Εισαγγελία έμαθε όλα τα δεδομένα, διέταξε τη σύλληψη των επιληφθέντων αστυνομικών, ενώ παρήγγειλε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.
Η ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα: «Σχετικά με δημοσιεύματα περί ύπαρξης πάγιας εντολής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χανίων για τη μη σύλληψη από τα επιλαμβανόμενα αστυνομικά όργανα υπαιτίων που καταλαμβάνονται να οδηγούν τροχοφόρα οχήματα ευρισκόμενοι υπό την επίδραση οινοπνεύματος, σε ποσοστό που να θεμελιώνει πλημμεληματική παράβαση, προς ενημέρωση και αποκατάσταση της αλήθειας καθιστούμε γνωστά τα εξής:
Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων δεν έχει δοθεί εντολή ή οδηγία, γραπτή ή προφορική, προς τις αστυνομικές αρχές για να μην προβαίνουν στη σύλληψη δραστών που καταλαμβάνονται να διαπράττουν το ποινικό αδίκημα της οδήγησης υπό την επίδραση οινοπνεύματος. Είναι, δε, αυτονόητο ότι οι πλημμεληματικές περιπτώσεις οδήγησης υπό την επήρεια μέθης με ανευρεθέν υψηλό ποσοστό οινοπνεύματος ή καθ’ υποτροπήν ή όπως συνδυάζονται με επιπλέον παραβάσεις (όπως οδήγηση άνευ διπλώματος αρθρ. 94 Ν. 2696/1999 ή επικίνδυνη οδήγηση, αρθρ. 290 Α ΠΚ) δεν δύναται να αξιολογηθούν ως ασήμαντα ή ήσσονος βαρύτητας πλημμελήματα, κατά την ένοια του αρθρ. 119 ε’ του π.δ. 141/1991, ώστε υπό προϋποθέσεις του νόμου να είναι επιτρεπτή ή μη σύλληψη του δράστη στα πλαίσια του Αυτοφώρου.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ουδέποτε ενημερώθηκε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χανίων, είτε από τα επιληφθέντα αστυνομικά όργανα είτε από άλλον εκπρόσωπο της αστυνομικής αρχής, ότι ο δράστης που αναφέρεται στα δημοσιεύματα κατελήφθη (σε χρόνο προ του θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος) να διαπράττει το αδίκημα της οδήγησης υπό την επίδραση οινοπνεύματος και προφανώς ουδέποτε εδόθη εντολή από τον εισαγγελέα να αφεθεί αυτός ελεύθερος (αφού δεν υπήρξε καν σύλληψή του από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα).
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων μόλις έλαβε γνώση όλων των δεδομένων της υπόθεσης διέταξε τον σχηματισμό δικογραφίας και τη σύλληψη των επιληφθέντων αστυνομικών και αφού αυτοί προσήχθησαν ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα, παραγγέλθηκε η διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση ενδελεχέστερα και προς πάσα κατεύθυνση ως προς το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ή και οποιοδήποτε άλλο τυχόν προκύψει, καθώς και σε βάρος οποιουδήποτε υπευθύνου τυχόν ανακύψει από την έρευνα».
Πριν από αυτή την ανακοίνωση, αστυνομικές πηγές υποστήριζαν πως στα Χανιά «έχει επιλεγεί τα Αυτόφωρα για αλκοόλ να αποφεύγονται να εκτελούνται από την Εισαγγελία και την Τροχαία, ειδικά τα Σαββατοκύριακα που μαζεύονται πολλά, και να επιλέγεται η λύση της τακτικής μήνυσης».
Ο δικηγόρος των αστυνομικών Κωνσταντίνος Γιαννελάκης μίλησε στην εκπομπή του Mega και είπε ότι εκτελούσαν εντολές ανωτέρων.
«Θέλω να εκφράσω τη θλίψη μου και από τους εντολείς μου. Δεν πρέπει να φύγει η προσοχή από την εγκληματική συμπεριφορά αυτού του ανθρώπου. Οι αστυνομικοί, ως είθισται, την επόμενη μέρα θα προέβαιναν σε μήνυση. Έκαναν σωστά τη δουλειά τους, γιατί αυτές τις εντολές είχαν από την υπηρεσία τους. Ο κάθε αστυνομικός δεν παίρνει τον εισαγγελέα τηλέφωνο, αλλά ειδοποιείται η προϊστάμενη αρχή, ο διοικητής, και αυτός οφείλει να ενημερώσει τον εισαγγελέα. Ήταν εντολές ανωτέρων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννελάκης.