Από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έφθασαν σαφείς οδηγίες, η Βουλή του Κοσόβου να ψηφίσει υπέρ της ίδρυσης ειδικού δικαστηρίου που θα δικάσει ενδεχόμενα εγκλήματα του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου», αλλιώς θα ιδρυθεί με βάση απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ χωρίς διαβουλεύσεις με την Πρίστινα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου, Γιακούπ Κρασνίτσι, έπειτα από συνεδρίαση του προεδρείου του σώματος.
Στη συνεδρίαση δεν αποσαφηνίστηκε αν την Πέμπτη 10 Απριλίου θα συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξης της Βουλής το ζήτημα του ειδικού δικαστηρίου, το οποίο θα ασχοληθεί με τα εγκλήματα πολέμου που αναφέρονται στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συνέταξε ο Ελβετός γερουσιαστής, Ντικ Μάρτι.
Ο κ. Κρασνίτσι είπε ότι ένα μέρος της ευθύνης για τη δημιουργία του δικαστηρίου φέρει η κυβέρνηση του Κοσόβου, δηλαδή ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Δικαιοσύνης, οι οποίοι κατά την άποψή του συμμετέχουν άμεσα στις συνομιλίες για την τύχη της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) και την ίδρυση του δικαστηρίου, μετέδωσαν ο τηλεοπτικός σταθμός TV Kohavision και τα ΜΜΕ της Πρίστινας.
Ο πρόεδρος της Βουλής εκτίμησε ότι η πρόεδρος του Κοσόβου έπρεπε να είχε καλέσει όλους τους πολιτικούς παράγοντες και να είχε διεξάγει διαβουλεύσεις προτού εκφράσει άποψη για το δικαστήριο που θα αναλάβει τις υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου».
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της αντιπολιτευόμενης Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου, Ισμέτ Μπετσίρι είπε ότι το μήνυμα όλων των διεθνών παραγόντων που αυτές τις μέρες επισκέφθηκαν το Κόσοβο σε σχέση με το δικαστήριο είναι σαφές. Ο Γκλάουκ Κονιούφτσα από το αντιπολιτευόμενο κίνημα «Αυτοδάθεση» δήλωσε την κατηγορηματική αντίθεση του κινήματος στη συγκρότηση ad hoc δικαστηρίου.
Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας της αντιπολιτευόμενης Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου, Αντριάν Τζίνι δήλωσε ότι αυτό συνέβη λόγω της κακής διακυβέρνησης τα τελευταία έξι χρόνια, η οποία δεν εξασφάλισε ανεξάρτητους θεσμούς δικαιοσύνης.