Με την ελπίδα να αντιστραφεί το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, οι κάτοικοι της Κόστα Ρίκα ψηφίζουν σήμερα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπου ο πρωτοεμφανιζόμενος κεντρώος υποψήφιος Λουίς Γκιγέρμο Σολίς, που έκανε την έκπληξη στον πρώτο γύρο, είναι αντιμέτωπος με τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος Τζόνι Αράγια, ο οποίος όμως αποσύρθηκε από τη μάχη εξαιτίας των άσχημων επιδόσεών του στις δημοσκοπήσεις.
Ο Σολίς ανέτρεψε τα προγνωστικά κερδίζοντας στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 2 Φεβρουαρίου με 30,8%, μπροστά από τον Αράγια του δεξιού Εθνικού Απελευθερωτικού Κόμματος (PLN) της απερχόμενης προέδρου Λάουρα Τσιντσίγια.
Στη συνέχεια στις αρχές Μαρτίου ο Αράγια, πρώην δήμαρχος του Σαν Χοσέ, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κούρσα, καθώς οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν να υπολείπεται κατά πολύ του αντιπάλου του, με ποσοστό που φτάνει ως και το 45%.
Αν και δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία για τον δεύτερο γύρο, το Σύνταγμα δεν επιτρέπει στον Αράγια να ακυρώσει την υποψηφιότητά του και άρα το όνομά του θα υπάρχει στα ψηφοδέλτια όταν ανοίξουν οι κάλπες στην Κόστα Ρίκα στις 06:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδας).
Ενσαρκώνοντας τις ελπίδες των Κοσταρικανών για αλλαγή, ο Σολίς, ιστορικός και πανεπιστημιακός 55 ετών, δεσμεύθηκε να πολεμήσει κατά της διαφθοράς, να ενθαρρύνει την καλύτερη κατανομή του πλούτου μπροστά στις αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες, αλλά και να ανατάξει την οικονομία.
Χθες Σάββατο εξέφρασε τη λύπη του για την απόσυρση του αντιπάλου του από τις προεδρικές εκλογές, γεγονός που δημιούργησε μια «περίεργη» κατάσταση στην οποία βρίσκεται «χωρίς φυσικό αντίπαλο».
Ο Σολίς θα είναι ο πρώτος πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, της μικρής αυτής χώρας της Λατινικής Αμερικής που θεωρείται από τις πιο σταθερές πολιτικά της περιοχής, που δεν θα ανήκει σε κάποιο από τα δύο κόμματα της δεξιάς, το PLN και την Κοινωνική Χριστιανική Ένωση (PUSC), που μοιράζονται την εξουσία από τη δεκαετία του 1960.
Οι προσδοκίες για αλλαγή ήταν εμφανείς στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και κυρίως στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
«Η ώρα της αλλαγής έχει έρθει για την Κόστα Ρίκα», υπογραμμίζει και ο Σολίς, ο οποίος εγκατέλειψε το 2005 το PLN θεωρώντας ότι το κόμμα αυτό με τις σοσιαλδημοκρατικές ρίζες έχει προδώσει τις ιδέες του και έχει υιοθετήσει ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο που υπονομεύει τους κοινωνικούς πυλώνες της χώρας, την παιδεία και την υγεία, καμάρι των 4,3 εκατομμυρίων Κοσταρικανών.
Στην προσπάθειά του να αλλάξει η κατεύθυνση της χώρας, ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις αντιρρήσεις του Κογκρέσου, στο οποίο το PLN εξακολουθεί να διαθέτει την πλειοψηφία με 18 από τις 57 έδρες.