Το Ισραήλ απηύθυνε την Πέμπτη (17/9) έκκληση στους Εβραίους χασιδιστές προσκυνητές που ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε ένα προσκύνημα στην Ουκρανία αλλά αποκλείστηκαν στα σύνορα με τη Λευκορωσία λόγω των περιορισμών που συνδέονται με τον νέο κορονοϊό, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
«Παρά τις πολλές προσπάθειες που καταβλήθηκαν προκειμένου οι Ισραηλινοί να εισέλθουν στην Ουκρανία από τη Λευκορωσία ή τη Μολδαβία, λάβαμε μια τελική αρνητική απάντηση από τις ουκρανικές αρχές», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ισραηλινός υπουργός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Υδάτινων Πόρων, Ζιβ Έλκιν.
«Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει την είσοδο στο έδαφός της από τα συνοριακά σημεία διέλευσης. Καλώ τους συμπολίτες μας να επιστρέψουν στο Ισραήλ και να τηρήσουν τα μέτρα της καραντίνας κατά την άφιξή τους», πρόσθεσε.
Περίπου 2.000 Εβραίοι προσκυνητές έχουν αποκλειστεί στα σύνορα με την Ουκρανία.
Έχοντας φθάσει κυρίως από το Ισραήλ, αλλά και από τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτοί οι χασιδιστές Εβραίοι ήλπιζαν ότι θα συμμετείχαν σε ένα προσκύνημα στην Ουμάν, στην κεντρική Ουκρανία, και πέρασαν από τη Λευκορωσία υπολογίζοντας ότι θα μπορούσαν να παρακάμψουν τους περιορισμούς που έθεσε το Κίεβο για να αντιμετωπίσει την αναζωπύρωση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στο ουκρανικό έδαφος.
Οι ουκρανικές και οι ισραηλινές αρχές είχαν καλέσει τους χασιδιστές Εβραίους να εγκαταλείψουν την ιδέα για το προσκύνημα φέτος λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Χθες, Τετάρτη, η Ουκρανία κατηγόρησε τη Λευκορωσία ότι «επιδεινώνει την κρίση», καλώντας την να μην διασπείρει ψευδείς δηλώσεις που «δημιουργούν ελπίδες στους προσκυνητές».
Η πλειονότητα των προσκυνητών, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έχουν αποκλειστεί στο συνοριακό φυλάκιο Νόβι Γιαριλοβίτσι, το οποίο έχουν «κλείσει εξ ολοκλήρου» οι ουκρανικές αρχές διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι στους προσκυνητές «παρέχονται τρόφιμα και νερό».
Σύμφωνα ωστόσο με τον λευκορωσικό Ερυθρό Σταυρό, αυτοί δεν διαθέτουν «αρκετά μέσα προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους» διατυπώνοντας φόβους για μια επικείμενη ανθρωπιστική κρίση.