Φόρο τιμής στον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο Νέστορ Κίρσνερ απέτισαν χιλιάδες Αργεντινοί που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Μπουένος Άιρες, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη συμπαράστασή τους τη σύζυγό του, εν ενεργεία πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες.

Ο Κίρσνερ, ο οποίος υπηρέτησε ως πρόεδρος από το 2003 ως το 2007, απεβίωσε την Τετάρτη από καρδιακή προσβολή.

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Πλάσα δε Μάγιο, ενώ ο χώρος μπροστά στο προεδρικό μέγαρο μετατράπηκε σε αυτοσχέδιο βωμό, με λουλούδια, χειρόγραφα σημειώματα και σημαίες προς τιμήν του Κίρσνερ.

Στελέχη κομμάτων και κινημάτων, νέοι και ηλικιωμένοι, εργάτες και μέλη της εργατικής τάξης συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν τη θλίψη τους. «Κριστίνα, κουράγιο» και «Τώρα, πιο Αργεντινός από ποτέ», έγραφαν μερικά από τα μηνύματα που αφέθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο.

Στελέχη του Περονικού κόμματος, του οποίου ο Κίρσνερ υπήρξε ηγέτης ως το θάνατό του, στελέχη συνδικάτων, μέλη κοινωνικών κινημάτων όπως οι Μητέρες και οι Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου, συμμετείχαν στη συγκέντρωση, στην οποία κατέβηκαν ακόμη και κυβερνητικοί υπουργοί.

«Ο λαός της Αργεντινής δίνει πίσω στο Νέστορ Κίρσνερ αυτό που του έδωσε», σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χούλιο Άλακ.

Ο πρώην πρόεδρος θα κηδευτεί σήμερα.

Μηνύματα συλλυπητηρίων από ολόκληρη τη Λατινική Αμερική και δεκάδες χώρες από όλο τον πλανήτη φθάνουν στο Μπουένος Άιρες. Οι πρόεδροι της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα, της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, της Παραγουάης Φερνάνδο Λούγο και του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα αναμένεται να βρίσκονται σήμερα Πέμπτη στο Μπουένος Άιρες για την κηδεία του πρώην προέδρου και γενικού γραμματέα της ένωσης των χωρών της Λατινικής Αμερικής (UNASUR).

Δείτε το βίντεο