Την ήττα του στις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος για τη θέση του γερουσιαστή της Πολιτείας παραδέχθηκε χθες βράδυ ο ο Τζόζεφ Κένεντι ο 3ος, μικρανεψιός του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον της πιο διάσημης από τις αμερικανικές πολιτικές δυναστείες.
Είναι η πρώτη φορά που ένας Κένεντι χάνει εκλογές στη Μασαχουσέτη, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.
Σύμφωνα με τα ακόμη μερικά αποτελέσματα από το 43% των ψηφοδελτίων, έχασε με αντίπαλο τον απερχόμενο γερουσιαστή Έντουαρντ Μάρκεϊ, 74 ετών, με διαφορά περίπου 10 μονάδων.
Το αποτέλεσμα αυτό, που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είχαν προβλέψει, είναι πικρό για τον Κένεντι, ο οποίος θεωρούνταν το 2019 ανερχόμενος αστέρας του Δημοκρατικού Κόμματος. Και φαινόταν αρχικά να έχει κάνει μια καλή εκκίνηση για να εκθρονίσει τον Μάρκεϊ, ο οποίος εκλέγεται εδώ και 44 χρόνια στο αμερικανικό Κογκρέσο, από τα οποία επτά στη Γερουσία.
Ο Τζόζεφ Κένεντι 3ος, ο οποίος εξελέγη το 2012 στη Βουλή των Αντιπροσώπων και είναι εγγονός του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Κένεντι που δολοφονήθηκε το 1968, εμφανιζόταν ωστόσο να έχει περισσότερη επαφή με τη βάση, τις φτωχές οικογένειες και τις μειονότητες, απ’ ό,τι ο εβδομηντάχρονος αντίπαλός του.
Ο Κένεντι, ο οποίος υποστηριζόταν από την επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο Νάνσι Πελόσι, απηύθυνε στον Μάρκεϊ την κλασική μομφή ότι περνά υπερβολικά πολύ χρόνο στην Ουάσινγκτον. Όμως οι επιθέσεις του δεν έπληξαν σοβαρά τον αντίπαλό του, πολύ περισσότερο που οι θέσεις των δύο ανδρών έμοιαζαν να βρίσκονται πολύ κοντά.
Αυτό διότι ο Μάρκεϊ δεν συγκαταλέγεται στους Δημοκρατικούς του «κατεστημένου», που ανησυχούν για την άνοδο της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία ενσαρκώνεται από την Νεοϋορκέζα Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές.
Είχε αντιθέτως συντάξει μαζί της το φιλόδοξο σχέδιο του οικολογικού «Νιού Ντιλ» και σ’ αυτές τις προκριματικές εκλογές είχε λάβει την υπόστήριξή της, καθώς και την υποστήριξη της άλλης προοδευτικής προσωπικότητας των Δημοκρατικών, της άλλης γερουσιαστή της Μασαχουσέτης, της Ελίζαμπεθ Γουόρεν.
Ο εβδομηντάχρονος ανέτρεψε μάλιστα το επιχείρημα, εμφανίζοντας τον νεαρό Κένεντι ως ενασαρκωτή των προνομίων μιας οικογένειας που από το 1947 είναι συνώνυμη με την εξουσία.