Φόρο τιμής στον Αδόλφο Σουάρεθ, τον πρώτο πρωθυπουργό μετά τη δικτατορία του Φράνκο, που πέθανε χθες σε ηλικία 81 ετών, αποτίουν σήμερα οι Ισπανοί, μαζί με τον βασιλιά Χουάν Κάρλος και τις μεγάλες προσωπικότητες της δημοκρατίας.
Η σορός του Σουάρεθ εκτίθεται σε προσκύνημα σε παρεκκλήσι στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το φέρετρο καλυμμένο με την ισπανική σημαία, μεταφέρθηκε από οκτώ στρατιώτες και εισήλθε από τη μεγάλη Πύλη των Λεόντων του Κογκρέσου, που άνοιξε κατ’ εξαίρεση, για να τοποθετηθεί σε αίθουσα διακοσμημένη με στεφάνια.
Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες κόσμου περίμεναν να υποκλιθούν μπροστά στη σορό, χειροκροτούσαν κατά τη διέλευση της νεκροφόρας. Στα χείλη όλων η ίδια φράση: «Είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός που γνώρισε ποτέ η Ισπανία».
Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος, ο οποίος ηγήθηκε της δημοκρατικής μετάβασης της χώρας έχοντας στο πλευρό του τον Αδόλφο Σουάρεθ, μετά το θάνατο του Φρανθίσκο Φράνκο στις 20 Νοεμβρίου του 1975 και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες δικτατορίας, έφθασε συνοδευόμενος από τη βασίλισσα Σοφία για να αποτίσει φόρο τιμής στον άνθρωπο που χαρακτήρισε χθες «πιστό φίλο και εξαίρετο συνεργάτη».
Στις πύλες του Κογκρέσου, τη σορό την οποία συνόδευε η οικογένεια υποδέχθηκαν ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και δίπλα του οι τρεις πρώην επικεφαλής δημοκρατικών κυβερνήσεων που είναι εν ζωή: ο σοσιαλιστής Φελίπε Γκονθάλεθ, ο Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο και ο συντηρητικός Χοσέ Μαρία Αθνάρ υποδέχτηκαν τη σορό την οποία συνόδευε η οικογένεια.
Στα ηνία μετά τον Φράνκο
Ο Σουάρεθ ορίστηκε επικεφαλής της κυβέρνησης τον Ιούλιο του 1976 από τον βασιλιά. Είχε διατελέσει υπουργός του Φράνκο πριν αναλάβει την ηγεσία της Ένωσης Δημοκρατικού Κέντρου (UCD). Ο Σουάρεθ προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που βοήθησαν την Ισπανία να γυρίσει τη σελίδα της δικτατορίας: νομιμοποίηση των πολιτικών κομμάτων συμπεριλαμβανομένου και του Κομμουνιστικού Κόμματος, τον Απρίλιο του 1977, αμνηστία στους πολιτικούς κρατούμενους, σύνταξη του Συντάγματος και έγκρισή του με δημοψήφισμα στις 6 Δεκεμβρίου 1978.
Από το 1979, ωστόσο, η δημοτικότητά του μειώθηκε, λόγω της οικονομικής κρίσης, ταραχών στις τάξεις του στρατού, των ερωτημάτων σε σχέση με την αυτονομία των ισπανικών περιφερειών και της βίαιης δράσης της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ETA. Τον Ιανουάριο του 1981 υπέβαλε ξαφνικά την παραίτησή του.
Ήταν λίγες εβδομάδες πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος της 23ης Φεβρουαρίου, το οποία τελικά εμπόδισε ο βασιλιάς.
Ο Σουάρεθ ηττήθηκε στις εκλογές του 1982 από τον Γκονθάλεθ. Το 1991 αποσύρθηκε από την πολιτική. Τα τελευταία δέκα χρόνια, η νόσος Αλτσχάιμερ τον απομόνωσε σταδιακά από τον κόσμο. «Ο πατέρας μου δεν θυμάται καν ότι ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης», δήλωσε το 2005 ο γιος του Αδόλφο Σουάρεθ Ιλάνα.
Εισήχθη στις 17 Μαρτίου σε κλινική της Μαδρίτης όπου και πέθανε χθες. Στη χώρα κηρύχθηκε τριήμερο πένθος. Ο συμπολίτες του στην Άβιλα της κεντρικής Ισπανίας, εκεί όπου γεννήθηκε 25 Σεπτέμβρη του 1932, θρηνούν την απώλεια ενός μεγάλου πολιτικού.