Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο κατηγόρησε χθες Πέμπτη το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο ότι «επέλεξαν να ευθυγραμμιστούν με τους αγιατολάδες» στο Ιράν αντί να τιμήσουν τη συμμαχία τους με τις ΗΠΑ, που επιδιώκουν να επιβληθούν εκ νέου όλες οι κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
«Οι φίλοι μας στη Γερμανία, στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο μου είχαν πει κατ’ ιδίαν ότι δεν θέλουν το εμπάργκο όπλων» σε βάρος του Ιράν «να αρθεί», σημείωσε ο Πομπέο, ο οποίος εκφράστηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Αλλά, «παρ’ όλ’ αυτά, επέλεξαν να ευθυγραμμιστούν με τους αγιατολάδες», πρόσθεσε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ.
Η Ουάσινγκτον δοκίμασε μια οδυνηρή ήττα την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όταν καμία άλλη χώρα μέλος του δεν ψήφισε υπέρ του σχεδίου απόφασης που κατήρτισε για να παραταθεί το εμπάργκο στα συμβατικά όπλα σε βάρος του Ιράν, η ισχύς του οποίου εκπνέει τον Οκτώβριο.
Οι Ευρωπαίοι προτίμησαν να απόσχουν, μεμφόμενοι έμπρακτα με αυτόν τον τρόπο την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ διότι δεν επιδίωξε αληθινά συμβιβασμό με τη Ρωσία και την Κίνα, χώρες που διαθέτουν δικαίωμα βέτο στο ΣΑ.
Τονίζοντας ότι δεν υπάρχει «καμία άλλη επιλογή», ιδίως για να παραταθεί το εμπάργκο όπλων, ο Πομπέο επέδωσε επίσημα χθες ειδοποίηση ότι οι ΗΠΑ προχωρούν στην αμφιλεγόμενη κίνηση να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία 30 ημερών που θεωρητικά θα οδηγήσει στην επανεπιβολή όλων των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, εξαιτίας της αθέτησης κατά την άποψη της Ουάσινγκτον σειράς υποχρεώσεων της Τεχεράνης στο πλαίσιο της συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας που είχε συναφθεί το 2015.
Ο Πομπέο έκρινε πως θα ήταν «κολοσσιαίο σφάλμα» να μην παραταθεί το εμπάργκο όπλων στο Ιράν και πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν ποτέ στην Τεχεράνη να εμπορεύεται ή να αγοράζει ελεύθερα συμβατικά όπλα, όπως άρματα μάχης.
Συμπλήρωσε πως η Ουάσινγκτον θα κάνει το παν εντός των δυνάμεών της για να εξασφαλίσει την εφαρμογή των κυρώσεων του ΟΗΕ σε περίπτωση που «παραβιάζονται».
Η κυβέρνηση Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν το 2018.
Το Ισραήλ τάσσεται υπέρ της πρότασης των ΗΠΑ για την επανεπιβολή όλων των κυρώσεων του ΟΗΕ σε βάρος του Ιράν
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξήρε την κίνηση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ χθες Πέμπτη με σκοπό να επανεπιβληθούν όλες οι κυρώσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε βάρος του Ιράν και προέτρεψε τις μεγάλες δυνάμεις να ταχθούν στο πλευρό της Ουάσινγκτον.
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επέδωσε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας ειδοποίηση με την οποία η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι δεν συμμορφώνεται προς τους όρους της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Συμφωνίας, επισήμως του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ), θεωρητικά ξεκινώντας τη διαδικασία 30 ημερών μετά το πέρας της οποίας θα επανέλθουν αυτομάτως σε ισχύ όλες οι κυρώσεις του ΟΗΕ (βάσει της λεγόμενης ρήτρας επανεπιβολής, ή snapback clause).
«Επιδοκιμάζω την απόφαση των ΗΠΑ να ξεκινήσουν τη διαδικασία επανεπιβολής των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Αυτή είναι η σωστή απόφαση», τόνισε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που διένειμαν οι υπηρεσίες του.
Ο Νετανιάχου τασσόταν εξαρχής εναντίον του ΚΟΣΔ, το οποίο θεωρούσε πως έχει πολλά προβλήματα. «Οι υπεύθυνες χώρες πρέπει να υποστηρίξουν τις ΗΠΑ στην προσπάθεια να επιδιωχθεί αληθινή λύση, που θα εμποδίσει το Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα», έκρινε ο ισραηλινός πρωθυπουργός χθες.
Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε το 2018 από τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι οι περιορισμοί που επέβαλε στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν ήταν ανεπαρκείς και επαναφέροντας σε ισχύ τις αμερικανικές κυρώσεις.