Την άρση του αποκλεισμού που είχε επιβληθεί εδώ και μήνες σε πετρελαιοπηγές και πετρελαϊκούς τερματικούς σταθμούς και την επανάληψη των εξαγωγών και της παραγωγής αργού ανακοίνωσαν ομάδες πιστές στον ισχυρό άνδρα της Ανατολικής Λιβύης, τον Χαλίφα Χάφταρ.
Η επαναλειτουργία των πετρελαιοπηγών και των λιμανιών «θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί το αργό που έχει αποθηκευθεί στους πετρελαϊκούς τερματικούς σταθμούς για να εφοδιασθούν ηλεκτρικοί σταθμοί με αέριο και να ανακουφισθούν οι πολίτες», ανακοίνωσε χθες βράδυ ο στρατηγός Νάτζι αλ-Μογράμπι, επικεφαλής των Φρουρών των Πετρελαϊκών Εγκαταστάσεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
«Με οδηγίες του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ» η επαναλειτουργία των πετρελαιοπηγών και των λιμανιών, αφορά προσώρας μόνο την εκμετάλλευση των αποθηκευμένων υδρογονανθράκων προκειμένου να κινηθούν οι ηλεκτρικοί σταθμοί και να «συντηρηθούν οι υποδομές, οι δεξαμενές και οι αγωγοί», είπε.
«Καμία αντίθεση στην επαναλειτουργία των πετρελαϊκών λιμανιών», δήλωσε ο στρατηγός αλ-Μογράμπι σε βίντεο που μεταδόθηκε από λιβυκά ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στις 17 Ιανουαρίου, ομάδες υποστηριζόμενες από τους Φρουρούς που δήλωσαν πίστη στο στρατόπεδο Χάφταρ, απέκλεισαν τις πιο σημαντικές πετρελαιοπηγές και τα πιο σημαντικά λιμάνια εξαγωγής πετρελαίου, διεκδικώντας, όπως υποστήριξαν, μια δίκαιη κατανομή των πετρελαϊκών εσόδων, τα οποία διαχειρίζεται η Εθνική Εταιρία Πετρελαίου (NOC) και η Κεντρική Τράπεζα με έδρα την Τρίπολη, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.
Η NOC, που έχει καλέσει κατ΄επανάληψη για την αποστρατιωτικοποίηση των εγκαταστάσεών της, δεν έχει κάνει μέχρι τώρα κανένα σχόλιο.
Η Λιβύη, που σπαράσσεται από βία και μάχες για την εξουσία μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική και η πολύ εξασθενημένη οικονομία της εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από αυτό.
Όμως από το 2015 σπαράσσεται από μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο αντίπαλες εξουσίες: την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και εδρεύει στην Τρίπολη και τον στρατάρχη Χάφταρ που κυριαρχεί στο ανατολικό και σε ένα τμήμα του νότου της χώρας.
(φωτογραφία αρχείου)