Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ντεστσίτσια κατήγγειλε σήμερα «τις προκλήσεις» της Μόσχας καθώς και την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών και τους «πολλούς ρώσους πολιτικούς τουρίστες» στην ανατολική Ουκρανία.
«Τα πράγματα είναι συνεχώς τεταμένα» στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ντεστσίτσια έπειτα από μια συνομιλία στην έδρα του ΝΑΤΟ με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού Άντερς Φο Ράσμουσεν και μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία για την ένταξή της στη Ρωσία.
«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τον αριθμό των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας, για τον αριθμό των “ρώσων πολιτικών τουριστών” σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και για τον αριθμό των προκλήσεων που η Ρωσία προσπαθεί να οργανώσει σε ουκρανικές περιοχές», είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η κατάσταση «μοιάζει πολύ με το σενάριο που εφαρμόστηκε στη Γεωργία το 2008, όταν οι προκλήσεις κατέληξαν σε στρατιωτική κλιμάκωση», πρόσθεσε ο ουκρανός υπουργός.
Από την πλευρά της η Ουκρανία «αρνείται να προβεί σε προκλήσεις. Δώσαμε εντολές στους στρατιώτες μας (…) να μην προχωρούν σε προκλήσεις», υπογράμμισε ο Ντεστσίτσια, σημειώνοντας ότι χρησιμοποιεί «όλα τα διπλωματικά μέσα ώστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση».
Παρόλα αυτά η Ουκρανία επιθυμεί να ενισχύσει «την τεχνική στρατιωτική της συνεργασία» με το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο των ήδη υπαρχουσών συνθηκών με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, επεσήμανε ο ουκρανός υπουργός. Αυτό θα σημαίνει ότι «θα σταλεί στην Ουκρανία περισσότερος εξοπλισμός καθώς και (θα πραγματοποιηθούν) κοινά στρατιωτικά γυμνάσια», εκτίμησε.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι αρχές του Κιέβου αναμένεται να υποβάλουν στο ΝΑΤΟ άμεσα, ίσως ήδη από σήμερα, «έναν κατάλογο» του εξοπλισμού που επιθυμούν να τεθεί στη διάθεσή τους. «Ζητήσαμε αυξημένες δαπάνες και μεγαλύτερη τακτική στρατιωτική συνεργασία, όχι στρατιωτική παρουσία» του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, υπογράμμισε ο Ντεστσίτσια.
Εξάλλου επανέλαβε την έκκλησή του για αποστολή «παρατηρητών του ΟΑΣΕ (του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) και της ΕΕ» στην Ουκρανία, η αποστολή των οποίων «θα πρέπει να περιλαμβάνει την Κριμαία».
«Το επιθυμούμε όχι για λόγους ασφαλείας, αλλά για πολιτικούς λόγους. Αυτή η αποστολή πρέπει να δράσει στην Κριμαία για να επαναβεβαιώσει ότι αυτή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ουκρανίας», εξήγησε ο Ντεστσίτσια.