Σε δύο πιθανά »τόξα» στρέφονται οι έρευνες για το Βoeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών, η τύχη του οποίου εξακολουθεί να αγνοείται περισσότερο από μία εβδομάδα μετά την εξαφάνισή του από τα ραντάρ ενώ εκτελούσε πτήση από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο.

Την εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας, τονίζοντας πως το αεροσκάφος άλλαξε σκόπιμα πορεία και μπορεί να κατευθύνθηκε είτε βόρεια είτε νότια από την τελευταία γνωστή θέση του.

Πλέον σε είκοσι έξι χώρες έχει ζητηθεί να συνδράμουν στις έρευνες για το αεροσκάφος, ενώ παραμένει η αγωνία για τους 239 επιβαίνοντες.

Η αεροπορική εταιρεία πιστεύει πως ο συγκυβερνήτης ήταν τελικά εκείνος που είπε τις τελευταίες λέξεις- «όλα καλά, καληνύχτα»- στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Την ίδια ώρα οι έρευνες στρέφονται σε δύο «τόξα», το βόρειο από τα σύνορα του Καζακστάν και του Τουρκμενιστάν έως τη βόρεια Ταϊλάνδη και το νότιο από την Ινδονησία ως τον Ινδικό Ωκεανό.

«Μπορώ σήμερα να επιβεβαιώσω πως οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε δύο αεροδιαδρόμους στο βορρά και στο νότο έχουν ήδη αρχίσει», ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας.

Στη νότια περιοχή των ερευνών τα ηνία αναλαμβάνει η Αυστραλία.

«Το τελευταίο διήμερο επανακαθορίσαμε την έρευνα για το αεροσκάφος», τόνισε ο υπουργός, «παραμένει μια σημαντική διπλωματική, τεχνική και υλικοτεχνική πρόκληση. Η Μαλαισία παίρνει θάρρος από την πρόοδο που έχει γίνει σε τόσο σύντομο διάστημα».

Δείτε τις φωτογραφίες

Φωτογραφία με τον πιλότο και τον συγκυβερνήτη να περνούν από έλεγχο πριν επιβιβαστούν στο αεροσκάφος

Αγωνία για την τύχη του αεροσκάφους και των 239 επιβαινόντων