Κύριο θέμα στον γερμανικό Τύπο αποτελεί η έλευση ενός δεύτερου κύματος κορονοϊού. Η αύξηση των κρουσμάτων εντείνει την ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις όπως επισημαίνουν τα σχετικά δημοσιεύματα ενώ γίνονται αναφορές και στα ελληνοτουρκικά.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle δεν υπάρχει εφημερίδα στο ξεκίνημα άλλης μιας αυγουστιάτικης εβδομάδας που να μην αφιερώνει αναλυτικά άρθρα, ρεπορτάζ και σχόλια για τις εξελίξεις γύρω από τον κορονοϊό. Η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα που σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται και σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους σε άλλες χώρες, ωθεί την Süddeutsche Zeitung να υπενθυμίσει σήμερα σε σχετικό της σχόλιο το μήνυμα της καγκελαρίου στο πρώτο της διάγγελμα στις 17 Μαρτίου προς τον γερμανικό λαό ότι «η κατάσταση είναι σοβαρή, πάρτε την στα σοβαρά».
Καλύτερα μάσκα από ύφεση δραματικότερων διαστάσεων
Ο αρθρογράφος επισημαίνει: «Πέντε μήνες αργότερα πολλοί πολίτες δεν παίρνουν την πανδημία στα σοβαρά. Θεωρούν ενοχλητικά τα μέτρα απόστασης, αχρείαστο το τακτικό πλύσιμο των χεριών… άλλοι θέλουν να νιώσουν με ένταση την ελευθερία και να την γιορτάσουν με πάρτι στις διακοπές τους. Πολλοί απώθησαν τις συγκλονιστικές εικόνες από το Μπέργκαμο με τους χιλιάδες νεκρούς του Covid-19, τους απελπισμένους γιατρούς στην Ισπανία και τους ασθενείς να κείτονται μπρούμυτα προσδεδεμένοι στους μηχανικούς αναπνευστήρες των ΜΕΘ». Η εφημερίδα κάνει έκκληση στους πολίτες να πάρουν στα σοβαρά το μήνυμα της Μέρκελ, γιατί «η πανδημία δεν έχει περάσει και μέχρι να βρεθεί εμβόλιο, η μάσκα μπορεί να είναι ενοχλητική αλλά σε σύγκριση με ένα δεύτερο lockdown και μια δραματικότερης διαστάσεων ύφεση είναι μια σχετικά ήπια παρέμβαση».
Η εφημερίδα die Welt συνοψίζει τα διδάγματα από το πρώτο κύμα κορονοϊού και προετοιμάζει τους αναγνώστες της να μην έχουν έχουν υπερβολικές προσδοκίες για ομαλοποίηση της οικονομικής ζωής από του χρόνου. «Πολλά δείχνουν ότι είναι αναπόφευκτο ένα δεύτερο κύμα πανδημίας και ιδιαίτερα οδυνηρό από οικονομικής πλευράς», υπογραμμίζει το Γερμανός αρθρογράφος. «Το ζήτημα είναι να προετοιμαστούμε εγκαίρως και σωστά, ώστε να μειώσουμε τις επιπτώσεις στην υγεία, την οικονομία και την κοινωνία». Σημαντική ψηφίδα των εξελίξεων γύρω από τον κορονοϊό είναι η απόφαση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για ταξίδια σε ολόκληρη σχεδόν την Ισπανία. Ένα πλήγμα για τον τουριστικό κλάδο της χώρας, η οποία μόνο στη Μαγιόρκα φιλοξενεί αυτήν τη στιγμή 30.000 Γερμανούς τουρίστες.
«Η απόφαση είναι σωστή και συνεπής» αποφαίνεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Είτε πρόκειται για αγαπημένο γερμανικό νησί, είτε όχι, τα μέτρα πρέπει να τηρούνται σε κάθε γωνιά της γης. Βέβαια για την Ισπανία που χώρα και λαός υπέφεραν πολύ από την πανδημία είναι ένα ακόμη πιο βαρύ πλήγμα».
Τέλος στη διαδικτυακή της έκδοση η Bild κάνει αναφορά σε μια γερμανική οικογένεια που της απαγορεύθηκε η επιβίβαση σε αεροσκάφος της Eurowings από το Μόναχο με προορισμό την Κρήτη επειδή δεν είχε συμπληρώσει διαδικτυακά την υποχρεωτική φόρμα εντοπισμού επιβατών. Το επιχείρημα που προέβαλε μέλος της οικογένειας ήταν ότι δεν είχε ενημερωθεί σχετικά από το ταξιδιωτικό γραφείο.
Ελληνοτουρκικά: σε αναζήτηση κοινής στάσης στην ΕΕ
Το συνεχιζόμενο μπρα ντε φερ Ελλάδας – Τουρκίας με φόντο την ανατολική Μεσόγειο απασχολεί και σήμερα το γερμανικό Τύπο. Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt του Ντίσελντορφ παρατηρεί ότι παρά τις εκκλήσεις της ΕΕ για αποκλιμάκωση, η Τουρκία εντείνει την παρουσία της στην περιοχή. «Ο Ερντογάν προσπαθεί, όπως πολλοί εκ των προκατόχων του, να υιοθετήσει το αφήγημα των επιθέσεων από ξένες δυνάμεις, στις οποίες η χώρα του είναι δήθεν εκτεθειμένη και εναντίον των οποίων θα πρέπει να αμυνθεί», σημειώνει ο Γερμανός δημοσιογράφος. «Αυτό του εξασφαλίζει διακομματική στήριξη επειδή πρόκειται για θέματα εθνικής ασφάλειας. Αλλά και στο θέμα των υδρογονανθράκων ο Τούρκος πρόεδρος ξέρει ότι έχει την πλειοψηφία στο πλευρό του. Για την κυβέρνησή του δεν υπάρχει καμιά αφορμή για να μαλακώσει την πολιτική της αντιπαράθεσης. Αυτή η μαξιμαλιστική πολιτική αποδεικνύεται δύσκολη για την ΕΕ, η οποία προσπαθεί να συνενώσει τα συμφέροντα πολλών ομάδων (κρατών)».
Σε αυτό το δύσκολο αυτό έργο εξισορρόπησης καλείται να δοκιμαστεί η γερμανική προεδρία αυτό το εξάμηνο. «Στόχος του Βερολίνου είναι να μιλήσει η ΕΕ με μια φωνή … στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της περασμένης Παρασκευής, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είχε ετοιμάσει κατάλογο με συγκεκριμένες κυρώσεις σε βάρος προσώπων στην Λευκορωσία αλλά δεν έφτασε σε τελική απόφαση, παρά μόνο ως εξαγγελία για την επόμενη σύνοδο των ΥΠΕΞ» σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Ως εμπόδιο στο δρόμο προς μια επιδιωκόμενη κοινή στάση θεωρείται όχι μόνο το δύσκολο ερώτημα, ποια στάση πρέπει να τηρηθεί απέναντι στη Ρωσία αλλά και η έντονη διαμάχη ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο. Μετά τη διαμεσολάβηση ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα το Βερολίνο φάνηκε την περασμένο εβδομάδα να οργίζεται για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου. Υπάρχει κάποια πληροφορία, που αναφέρει ότι η Αθήνα αντέδρασε στη γερμανική οργή και εμπόδισε την τελική απόφαση για τη Λευκορωσία. Βέβαια, επιβεβαίωση περί τούτου δεν υπάρχει ούτε από την Αθήνα, ούτε από το Βερολίνο».
Τέλος, με αφορμή την ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας η Handelsblatt αφιερώνει άρθρο γύρω από την καριέρα του Τούρκου υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ και τα ελάχιστα περιθώρια κινήσεων που διαθέτει.