Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι πρόκειται να συζητήσουν σχετικά με τα «φιλόδοξα» σχέδιά του δεύτερου να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της, εν μέσω των επιφυλάξεων οι οποίες εκφράζονται με όλο και πιο έντονους τόνους για το κατά πόσον τα μέτρα που προτείνει είναι συμβατά με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δημόσιες δαπάνες.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Ρέντσι παρουσίασε ένα σχέδιο να προωθήσει μειώσεις της φορολογίας συνολικού ύψους 10 δισεκ. ευρώ για τους χαμηλόμισθους εργαζομένους και ένα πακέτο μείωσης των φόρων για τις επιχειρήσεις κατά 2,4 δισεκ. ευρώ, αλλά ως τώρα η κυβέρνησή του δεν έχει καταρτίσει σχετικό νομοσχέδιο, λόγω της αβεβαιότητας όσον αφορά τη χρηματοδότηση του σχεδίου του νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας.
«Αναμένεται ότι ο πρωθυπουργός (της Ιταλίας) θα παρουσιάσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα στην καγκελάριο και οι δυο τους θα το συζητήσουν», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ.
Ο Ρέντσι πρόκειται να ταξιδέψει στο Βερολίνο την Δευτέρα για μια κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων της Ιταλίας και της Γερμανίας. Θα τον συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Οικονομικών, Βιομηχανίας, Μεταφορών και Εργασίας της Ιταλίας. Αναμένεται να γίνει δεκτός με πλήρεις στρατιωτικές τιμές.
Ο Ζάιμπερτ επισήμανε ότι η Γερμανία και η Ιταλία έχουν συνεργαστεί «επί μακρόν και πολύ στενά» και ότι η συνεργασία αυτή θα ενισχυθεί στις συνομιλίες της Δευτέρας. Οι δύο ηγέτες αναμένεται επίσης ότι θα συζητήσουν σχετικά με την αντίδραση της ΕΕ στην κρίση στην Ουκρανία.
Η Μέρκελ θεωρείται η κυριότερη υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρώπη. Ο Ρέντσι έχει υποσχεθεί ότι η κυβέρνησή του θα τηρήσει το αυστηρό όριο της ΕΕ για το δημοσιονομικό έλλειμμα (3% επί του ΑΕΠ), αλλά θα χαλαρώσει και θα επιβραδύνει την προσπάθεια για την επίτευξη ενός πολύ πιο δύσκολου στόχου, αυτόν του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.
Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας εκτίμησε ότι εάν αυξηθεί το όριο του ελλείμματος από το 2,6% στο 3% του ΑΕΠ το 2014, αυτό θα καθιστούσε διαθέσιμα 6 δισεκ. ευρώ για τις μειώσεις φόρων που υπόσχεται — αλλά αυτή η πρόταση αναμένεται να αντιμετωπιστεί με σφοδρές επικρίσεις από μέρους της Γερμανίας και άλλων εταίρων της χώρας του στην ΕΕ.
Την Δευτέρα ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν δήλωσε ότι η Ρώμη δεν ζητεί «χάρες» από τις Βρυξέλλες, αλλά να αναγνωρίσει η ΕΕ ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποδίδουν μεσοπρόθεσμα, ενώ βραχυπρόθεσμα ενδέχεται να «επιδεινώσουν προσωρινά τα δημοσιονομικά» της χώρας που τις εφαρμόζει.