Η σύλληψη του Ντμίτρο Φιρτάς, στη Βιέννη ενδέχεται να στοχεύει να βλάψει τον ρώσο συνέταιρό του, Αρκάντι Ρότενμπερκ, που ανήκει στο περιβάλλον του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και άρα κατ’επέκταση στοχεύει να φοβήσει τον Πούτιν, όπως αναφέρει σήμερα ο Ουκρανός δημοσιογράφος Σεργκέι Λεστσένκο σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ουκράινσκα Πράβντα.
Συνεργάτης του αποπεμφθέντα προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο Φιρτάς συνελήφθη χθες από την αυστριακή αστυνομία στο πλαίσιο μιας έρευνας του FBI και βάσει ενός αμερικανικού εντάλματος σύλληψης και κατηγορείται για διαφθορά και σύσταση και συμμορία σε σχέση με επιχειρηματικές συμφωνίες που σύναψε.
«Τα προβλήματα του Φιρτάς ενδέχεται να έχουν γεωπολιτική σημασία (. . .). Οι καταθέσεις του Φιρτάς στο FBI ενδέχεται να προκαλέσουν την έναρξη μιας μεγάλης έρευνας εναντίον υψηλόβαθμων στελεχών του ρωσικού κράτους που έχουν προκαλέσει την οργή της αμερικανικής κυβέρνησης με την προσπάθειά τους να ξεκινήσουν πόλεμο για την Κριμαία», αναφέρει ο Λεστσένκο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας από τους νυν συνέταιρους του Φιρτάς είναι ο Αρκάντι Ρότενμπερκ, επίσης ολιγάρχης και συναθλητής του Πούτιν στο τζούντο.
Η ουκρανική εφημερίδα λέει μεταξύ άλλων ότι ο Φιρτάς είχε στο παρελθόν σχέσεις με τον ρωσοϊσραηλινό μαφιόζο Σεμιόν Μογκουίλεβιτς, που θεωρείται από το FBI ως ένας από τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες στον κόσμο.
Η περιουσία του Φιρτάς ανέρχεται σε 673 εκατομμύρια δολάρια (σχεδόν 500 εκατομμυρίων ευρώ) χάρη στη δραστηριοποίησή του στους τομείς του φυσικού αερίου, των χημικών, των μέσων ενημέρωσης και των τραπεζών.
Μέσω του ομίλου RosUkrEnergo, μιας εταιρείας που ανήκει στον ίδιο και στον ρωσικό γίγαντα της ενέργειας, την εταιρεία Gazprom, ο Φιρτάς πλούτισε εξάγοντας φυσικό αέριο από τη Ρωσία και το Τουρκμενιστάν στην Ουκρανία.
Πολλοί πολιτικοί αξιωματούχοι μίλησαν για έλλειψη διαφάνειας και διαφθορά του εν λόγω ομίλου. Κατά την διάρκεια της θητείας της, η Γιούλια Τιμοσένκο είχε εξαπολύσει δριμύτατη επίθεση εναντίον αυτού και των δραστηριοτήτων του.
Αν και ανήκε στο περιβάλλον του αναπεμφθέντα Ουκρανού προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο Φιρτάς πήρε αποστάσεις από αυτόν στις απαρχές του κινήματος διαμαρτυρίας στο Κίεβο, τον Δεκέμβριο του 2013.
Ο Φιρτάς δε συμπεριλαμβανόταν στον αρχικό κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους Ουκρανούς που θεωρούνται ύποπτοι για διασπάθιση κρατικών κεφαλαίων και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία αναμένεται να δεσμευτούν.