Η εισαγγελία του Λιβάνου θα καλέσει από την προσεχή Παρασκευή να καταθέσουν υπουργοί, πρώην και νυν, σχετικά με την παρουσία κατά τη διάρκεια ετών στο λιμάνι της Βηρυτού τόνων νιτρικού αμμωνίου, οι οποίοι προκάλεσαν την πολύνεκρη έκρηξη της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με μια δικαστική πηγή σήμερα.
«Ο κύκλος των καταθέσεων θα ξεκινήσει την Παρασκευή με τον πρώην υπουργό Δημοσίων Έργων Γκάζι Αρίντι, πριν από την κλήτευση την επόμενη εβδομάδα» τουλάχιστον άλλων τριών υπουργών, μεταξύ αυτών του άρτι παραιτηθέντος υπουργού Δημοσίων Έργων Μισέλ Νατζάρ, διευκρίνισε η δικαστική πηγή.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι υπουργοί Οικονομικών ή Δικαιοσύνης, πρώην και νυν, θα κληθούν επίσης.
«Εάν διαπιστωθεί μια παράλειψη ή μια αμέλεια εκ μέρους ενός υπουργού, η (τακτική) δικαιοσύνη δεν θα μπορεί να τους ασκήσει διώξεις», υπογραμμίζεται. Ο γενικός εισαγγελέας, επομένως, θα πρέπει να διαβιβάσει τον φάκελο στο Κοινοβούλιο, διότι τη δυνατότητα αυτή έχει ένα ειδικό Συμβούλιο Διώξεων κατά υπουργών και προέδρων.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν ανακοίνωσε πως το ύψος των ζημιών που προκάλεσε η καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι ξεπερνά τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις απώλειες μετά την έκρηξη στο λιμάνι ξεπερνούν τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια», επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Λιβάνου, σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε, σύμφωνα με τον λογαριασμό Twitter της προεδρίας.
Περισσότερα από τα μισά νοσοκομεία στη Βηρυτό «εκτός λειτουργίας»
Περισσότερα από τα μισά νοσοκομεία της Βηρυτού, μεταξύ αυτών τρία από τα μεγαλύτερα, είναι «εκτός λειτουργίας», έγινε σήμερα γνωστό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οκτώ ημέρες μετά την έκρηξη που ισοπέδωσε μέρος της πρωτεύουσας του Λιβάνου.
Μετά την αξιολόγηση της κατάστασης σε 55 κλινικές και νοσοκομεία στη Βηρυτό, «γνωρίζουμε πως λίγο παραπάνω από 50% των εγκαταστάσεων αυτών είναι εκτός λειτουργίας», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπρέναν, ο περιφερειακός διευθυντής εκτάκτων καταστάσεων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο.
Τρία μεγάλα νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και άλλα τρία δεν λειτουργούν πλήρως, σύμφωνα με τον ίδιο.
«Αυτό σημαίνει ότι έχουμε χάσει 500 κλίνες».
Ο Μπρέναν κάλεσε τις αρχές και τους εταίρους τους να «αποκαταστήσουν τη λειτουργία αυτών των ιδρυμάτων όσο το δυνατόν συντομότερα», για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της χώρας μπροστά, επίσης, στην πανδημία της Covid-19.
Την 4η Αυγούστου, μια γιγαντιαία έκρηξη, την οποία προκάλεσε πυρκαγιά που ξέσπασε σε μια αποθήκη με τεράστιες ποσότητες νιτρικού αμμωνίου, κατέστρεψε ολόκληρες συνοικίες της λιβανικής πρωτεύουσας. Η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 171 ανθρώπων και τον τραυματισμό άνω των 6500.
Τα νοσοκομεία κατακλύστηκαν από τραυματίες και πολλά από αυτά υπέστησαν σημαντικές ζημιές.
Σύμφωνα με την Ιμάν Σανκίτι, εκπρόσωπο του ΠΟΥ για τον Λίβανο, οι μονάδες εντατικής θεραπείας και οι διαθέσιμες κλίνες έχουν καταληφθεί από τους σοβαρά τραυματίες. Η έκρηξη σε συνδυασμό με την πανδημία θα έχουν «επιπτώσεις στις δυνατότητες νοσηλείας στον Λίβανο», ιδίως στις ΜΕΘ, σύμφωνα με την ίδια.
«Δεν έχουμε καμία σχέση με την έκρηξη»
Μία εβδομάδα μετά την πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, η κυβέρνηση της Μοζαμβίκης, της χώρας για την οποία προοριζόταν το νιτρικό αμμώνιο που εξερράγη, διαβεβαιώνει ότι δεν έχει καμία ευθύνη για αυτήν την καταστροφή.
Από την έκρηξη 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου, που ήταν αποθηκευμένο επί έξι χρόνια χωρίς να έχουν ληφθεί μέτρα ασφαλείας –όπως παραδέχονται οι αρχές του Λιβάνου– σκοτώθηκαν τουλάχιστον 171 άνθρωποι, 6.500 τραυματίστηκαν και περίπου 300.000 έμειναν άστεγοι.
Μια ιδιωτική εταιρεία της Μοζαμβίκης, η Fabrica de Explosivos de Mocambique (FEM) εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πράγματι είχε παραγγείλει το νιτρικό αμμώνιο από τη Γεωργία το 2013 αλλά το φορτίο δεν της παραδόθηκε ποτέ. «Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί δεν είναι αυτό που αφορά το ίδιο το νιτρικό αμμώνιο αλλά τη διαδικασία αποθήκευσής του (σ.σ. στο λιμάνι της Βηρυτού) και γιατί διήρκησε τόσο πολύ», είπε εξάλλου στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Φιλιμάο Σουάζε, μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου, το βράδυ της Τρίτης. «Θέλουμε να σας καθησυχάσουμε: ο τρόπος με τον οποίο εργάζονται οι λιμενικές αρχές της Μοζαμβίκης και οι εταιρείες του τομέα των εκρηκτικών (…) είναι απολύτως σύμφωνος με τους ισχύοντες κανονισμούς. Δεν είναι ευθύνη της εταιρείας να εξηγήσει γιατί κρατήθηκε το πλοίο στο λιμάνι της Βηρυτού και γιατί έγινε η έκρηξη», πρόσθεσε.
Η δήλωση αυτή ήταν η πρώτη επίσημη αντίδραση των αρχών της Μοζαμβίκης μετά την έκρηξη της 4ης Αυγούστου.
Το νιτρικό αμμώνιο χρησιμοποιείται ευρέως σε όλον τον κόσμο, ως λίπασμα και ως εκρηκτική ύλη, ιδίως στα ορυχεία και στα δημόσια έργα.
Η εταιρεία από τη Μοζαμβίκη παρήγγειλε το νιτρικό αμμώνιο από τη Savaro, μια εταιρεία που εδρεύει στη Γεωργία. Το φορτίο επρόκειτο να παραδοθεί στο λιμάνι Μπέιρα της Μοζαμβίκης, σύμφωνα με τη FEM, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Το 2013, το πλοίο Rhosus, με σημαία Μολδαβίας και προερχόμενο από τη Γεωργία, έπιασε λιμάνι στη Βηρυτό, καθ’ οδόν για τη Μοζαμβίκη, μεταφέροντας 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου. Εκεί όμως αντιμετώπισε τεχνικά αλλά και νομικά προβλήματα: μια λιβανέζικη εταιρεία προσέφυγε στα δικαστήρια εναντίον της πλοιοκτήτριας εταιρείας, με αποτέλεσμα οι τοπικές δικαστικές αρχές να διατάξουν την κατάσχεσή του, όπως ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου.
Το φορτίο μεταφέρθηκε σε μια αποθήκη του λιμανιού, ενώ το πλοίο, που είχε υποστεί σοβαρή βλάβη, τελικά βυθίστηκε.
Η εταιρεία Savaro έστειλε τελικά ένα νέο φορτίο με άλλο πλοίο στη Μοζαμβίκη, ανέφερε η FEM.