Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η τεράστια φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, με τις απώλειες να είναι ανυπολόγιστες. Παράλληλα, διεθνείς οργανισμοί σπεύδουν να προσφέρουν βοήθεια, ώστε να επουλωθούν οι «πληγές».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει έκκληση για 15 εκατομμύρια δολάρια, ώστε να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στον τομέα υγείας στον Λίβανο, με το δυστύχημα να σημειώνεται εν μέσω οικονομικής κρίσης και αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού.
Η έκρηξη, από την οποία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 154 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί πάνω από 5.000, κατέστρεψε 17 εμπορευματοκιβώτια που περιείχαν ιατρικές προμήθειες του ΠΟΥ, περιλαμβανομένου προστατευτικού εξοπλισμού, ανέφερε σε ανακοίνωσή του αργά χθες το βράδυ το περιφερειακό γραφείο της υπηρεσίας για τη Μέση Ανατολή.
Πέντε νοσοκομεία στην περιοχή που επλήγησαν από την έκρηξη της Τρίτης (04/08), είτε δεν λειτουργούν ή λειτουργούν μερικώς και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλά ιατρικά κέντρα και εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας επίσης καταστράφηκαν ή δεν λειτουργούν, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Έως και 300.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους και έχουν ανάγκη από τρόφιμα ή κατάλυμα, το οποίο «επίσης κινδυνεύει να επιταχύνει την εξάπλωση του κορονοϊού και το ξέσπασμα άλλων ασθενειών», όπως δήλωσε η Ιμάν Σανκιτί, η εκπρόσωπος του ΠΟΥ στον Λίβανο.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ΠΟΥ σε συνεργασία με τον Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, σχεδιάζει μια περιβαλλοντική αξιολόγηση των επιπτώσεων των αναθυμιάσεων που προκλήθηκαν από την έκρηξη του νιτρικού αμμωνίου.
Από την πλευρά της, η UNICEF, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, ανακοίνωσε ότι υπάρχει ανάγκη για 8,25 εκατομμύρια δολάρια.
«Οι ανάγκες είναι τεράστιες και άμεσες», δήλωσε η εκπρόσωπος Μαριξί Μερκάντο, τονίζοντας ότι «έως και 100.000 παιδιά είναι εκτοπισμένα», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μετά την καταστροφή των σπιτιών τους και των σχολείων τους από την έκρηξη. Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε, χιλιάδες τεμάχια προστατευτικού εξοπλισμού κατά του κορονοϊού έχουν επίσης καταστραφεί.
Η UNICEF ευελπιστεί να συγκεντρώσει 8,25 εκατομμύρια δολάρια «και αυτή είναι μια πρώτη έκκληση», όπως πρόσθεσε η Μερκάντο.