Σε εξέλιξη βρίσκεται η διεθνής προσπάθεια αναζήτησης του αεροσκάφους, το οποίο αναχώρησε τα ξημερώματα του Σαββάτου από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο. Στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 239 άνθρωποι και πλήρωμα.
Ωστόσο, το θρίλερ με το εξαφανισμένο Boeing της Malaysia Airlines φαίνεται να έχει πάρει περίεργη τροπή καθώς δύο από τους 239 επιβαίνοντες φαίνεται ότι ταξίδευαν με κλεμμένα διαβατήρια. Οι αρχές της Μαλαισίας ερευνούν τις ταυτότητες τουλάχιστον δύο ακόμα επιβατών της πτήσης της Malaysia Airlines, εκτός των δύο που ήδη βρέθηκαν ότι χρησιμοποιούσαν κλεμμένα διαβατήρια, δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.
Οι ερευνητές ήλεγξαν προς επιβεβαίωση τις ταυτότητες των επιβατών με τις σχετικές πρεσβείες τους στη Μαλαισία, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, ωστόσο είχε επίγνωση σχετικά με τις έρευνες που διεξάγονται. Οι επιβάτες που ελέχθησαν είχαν όλοι αγοράσει τα εισιτήριά τους μέσω της China Southern Airlines, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Νωρίτερα, οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για επίθεση ή σαμποτάρισμα του αεροσκάφους. Ωστόσο, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την αεροπορική εταιρεία, περιλαμβάνονταν τα ονόματα δύο Ευρωπαίων – του Αυστριακού Κρίστιαν Κοζέλ και του Ιταλού Λουίτζι Μαράλντι- οι οποίοι, σύμφωνα με τα υπουργεία των χωρών τους, δεν επέβαιναν στην πραγματικότητα στο αεροπλάνο.
Ομάδες έρευνας και διάσωσης από τη Μαλαισία, το Βιετνάμ, την Κίνα, τη Σιγκαπούρη, τις ΗΠΑ και τις Φιλιππίνες έχουν σταλεί στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, στην περιοχή που λογικά βρισκόταν το αεροσκάφος προτού χαθεί η επαφή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί συντρίμμια.
Η κυβέρνηση της Μαλαισίας ανακοίνωσε ότι εξετάζει τις αναφορές ενός Βιετναμέζου αξιωματούχου του Ναυτικού, ότι το αεροπλάνο συνετρίβη στη θάλασσα, κοντά στον εναέριο χώρο μεταξύ των συνόρων της Μαλαισίας και του Βιετνάμ.
Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίπ Ραζάκ, δήλωσε ότι η αποστολή διάσωσης έχει επεκταθεί αφού οι ομάδες διάσωσης δεν κατάφεραν να εντοπίσουν το αεροσκάφος από το τελευταίο σημείο επαφής. «Εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες, ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να εικάζουμε το τι συνέβη», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, όπου συναντήθηκε με τους συγγενείς των επιβατών του χαμένου αεροσκάφους.
Οι συγγενείς των επιβατών του χαμένου αεροσκάφους, στους οποίους είχε χορηγηθεί κατάλυμα σε ένα ξενοδοχείο της στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα της Πουτρατζάγια, επρόκειτο να μεταφερθούν σε μια άγνωστη τοποθεσία χθες το μεσημέρι, αναφέρει το πρακτορείο Bernama.
Βιετναμέζικα αεροπλάνα έρευνας και διάσωσης ανέφεραν χθες ότι εντόπισαν δύο «ύποπτες» κηλίδες πετρελαίου στα ανοικτά των ακτών της χώρας, δήλωσε αξιωματούχος. Οι πετρελαιοκηλίδες εντοπίστηκαν σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες: η μία βρισκόταν 150 χιλιόμετρα από το νησί Το Τσου και η άλλη 190 χιλιόμετρα από το ακρωτήριο Κα Μάο, δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός μεταφορών, Φαμ Κουί Τιέου. «Οι πετρελαιοκηλίδες είναι ύποπτες, ωστόσο το αεροπλάνο δεν θα μπορούσε εκείνη τη χρονική στιγμή να έχει μειώσει ύψος», είπε. «Στέλνουμε πλοία διάσωσης στην περιοχή», είπε προσθέτοντας ότι τα αεροπλάνα διάσωσης επέστρεψαν στη βάση επειδή ήταν πολύ σκοτεινά.
«Δεν αποκλείουμε τίποτα», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Malaysia Airlines, Άχμαντ Τζαουχάρι Γιαχία, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής μετάδοσης. «Κύριο μέλημα της εταιρείας είναι να συνεργαστεί με τις αρχές και τις ομάδες διάσωσης. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τους επιβάτες, το πλήρωμα και τα μέλη των οικογενειών τους», είπε.
Στους επιβάτες περιλαμβάνονται 154 πολίτες από την Κίνα, 38 από τη Μαλαισία, 5 Ινδοί, 7 Ινδονήσιοι, 6 Αυστραλοί, 4 Γάλλοι και 3 Αμερικάνοι. Ανάμεσα στους επιβάτες είναι και ένα βρέφος.
Όπως δήλωσε ο Γιαχία, το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου και οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές όταν χάθηκε η επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου.