Τις τελευταίες ημέρες έχει χτυπήσει κόκκινος συναγερμός και στην Ελλάδα μετά την τελευταία έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού, είτε σε οριοθετημένα σημεία (γάμος στη Θεσσαλονίκη και εργοστάσιο στην Καβάλα για παράδειγμα), είτε στις πύλες εισόδου της χώρας, είτε «ορφανά» μέσα στην κοινότητα.
Η πανδημία του Sars-Cov-2 συνεχίζει να επελαύνει παγκοσμίως καθώς σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης ξεπέρασαν πλέον τα 18 εκατομμύρια. Τα μισά και πλέον εκ των οποίων εντοπίστηκαν στις ΗΠΑ και στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
Έχουν επιβεβαιωθεί 18.011.763 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 687.941 θάνατοι, ιδίως στις ΗΠΑ, τη χώρα η οποία υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία στον κόσμο, με 4.657.693 μολύνσεις και 154.793 νεκρούς, στη Βραζιλία (2.733.677 μολύνσεις, 94.104 νεκροί) και στην Ινδία (1.750.723, 37.364 αντιστοίχως).
Η τελευταία καταμέτρηση στη χώρα μας «έγραψε» 75 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, 28 σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα, και 19 στην περιφερειακή ενότητα Αττικής.
Οι επιστήμονες έχουν αρχίσει εδώ και αρκετά 24ωρα να κρούουν τον κώδωνα για τον κίνδυνο που ελλοχεύει στον συνωστισμό και στις δραστηριότητες που μαζεύεται αρκετός κόσμος είτε σε εξωτερικούς είτε σε εσωτερικούς χώρους.
Μάλιστα πριν από λίγο καθηγητής κ. Σύψας αναφέρθηκε στον συνωστισμό που παρατηρείται σε μπαρ και χώρους εστίασης.
«Ίσως χρειαστεί να κλείνουν πιο νωρίς τα μπαρ και οι χώροι εστίασης, σίγουρα πριν τα μεσάνυχτα. Φλεβάρη, Μάρτη, Απρίλη ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας, τώρα δεν μπορούμε να μην χορέψουμε στα μπαρ;. Αν συνεχιστεί η διασπορά, θα φτάσουμε σε νοσηλείες, διασωληνώσεις και πιθανώς θανάτους. Θα έρθει το δεύτερο κύμα αν παραμείνουμε θεατές στην αύξηση των κρουσμάτων» είπε.
Σύμφωνα λοιπόν με τα βιβλία infographic του συγγραφέα David McCandless που συλλέγει στοιχεία από πολλές επίσημες πηγές υπάρχουν 12 μέρη τα οποία εκτοξεύουν το ρίσκο μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό.
Συγκεκριμένα όπως μπορεί να διαβάσει κάποιος στο «Information is Beautiful» και σύμφωνα με τα στοιχεία από Reuters, New York Times και NPR τα πλέον επικίνδυνα μέρη καθώς και οι πλέον επικίνδυνες πρακτικές είναι:
- Νυχτερινά κλαμπ
- Συναυλίες, θέατρα
- Πάρτυ σε εσωτερικό χώρο
- Μπαρ
- Αθλητική διοργάνωση
- Εκκλησίες
- Γάμοι και κηδείες
- Μπουφέ
- Πάρκα αναψυχής
- Αγκαλιά ή χειραψία
- Μη χρήση μάσκας καθημερινά
- Συνάντηση με κάποιον/α που δεν γνωρίζουμε
Σύμφωνα πάλι με τα ίδια στοιχεία μεταξύ των δραστηριοτήτων που ενέχουν «μέτριο ρίσκο» μόλυνσης από τον ιό είναι το γυμναστήριο, το να παίξεις μπάσκετ, το αεροπλάνο, οι συγκοινωνίες και η επίσκεψη σε εστιατόριο.
Τέλος «χαμηλού ρίσκου» δραστηριότητες θεωρούνται οι διακοπές σε σπίτι με άλλη οικογένεια, το περπάτημα σε πολυσύχναστο σημείο πολης, το σούπερ μάρκετ, η επίσκεψη στο γιατρό, η παραλία και το κάμπινγκ.
Εδώ μπορείτε να δείτε όλη την έρευνα και τα infographic.