Σε ψηφοφορία για την προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας προχωρεί σήμερα το κοινοβούλιο της χώρας, την ώρα που στην Κριμαία η ένταση παραμένει και στη δυτική Ρωσία ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε να γίνουν άμεσα ασκήσεις για να διαπιστωθεί το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων στο δυτικό τμήμα της χώρας- κίνηση που θεωρείται επίδειξη της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος εν μέσω των εντάσεων με την Δύση.
Το πρωί ένοπλοι ένστολοι κατέλαβαν τα κτήρια της τοπικής κυβέρνησης και του υπουργικού συμβουλίου στην Κριμαία, υψώνοντας τη ρωσική σημαία, ενώ στην περιοχή σημειώνονται συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές της νέας ουκρανικής ηγεσίας και φιλορώσους οπαδούς της απόσχισης της περιοχής.
Στην πρωτεύουσα Συμφερόπολη, η πόρτα της Βουλής είχε μπλοκαριστεί από μέσα με τραπέζια και καρέκλες και κανείς δεν μπορούσε να μπει. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στο κτήριο βρίσκονται 60 άτομα που έφεραν πολλά όπλα.
Οι ηγέτες των διαδηλωτών της Ουκρανίας πρότειναν τον Αρσένι Γιάτσενιουκ ως υποψήφιο για τη θέση του πρωθυπουργού στη νέα κυβέρνηση της χώρας. Η υποψηφιότητα του Γιάτσενιουκ ανακοινώθηκε στην πλατεία Ανεξαρτησίας όπου πλήθος είχε συγκεντρωθεί.
Το προτεινόμενο υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει εξέχοντα μέλη του κινήματος διαμαρτυρίας που είχε καταλάβει το κέντρο του Κιέβου τους τελευταίους 3 μήνες και είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Η Τιμοσένκο και ο Βιτάλι Κλίτσκο, ηγέτης της αντιπολίτευσης, δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο του προτεινόμενου υπουργικού συμβουλίου.
Ο Ντμίτρο Μπουλάτοφ, ένας ακτιβιστής ο οποίος είχε απαχθεί και τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, προτάθηκε ως υπουργός Αθλητισμού, ενώ ο Αντρέι Παρούμπγι ως υπουργός του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο συντονίζει τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.
Στο Κίεβο μεταβαίνουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουγγαρίας, της Τσεχίας, και της Σλοβακίας «με την ελπίδα να συναντηθούν με την νέα ουκρανική κυβέρνηση που θα σχηματιστεί». Στη συνέχεια οι τρεις υπουργοί σκοπεύουν να επισκεφθούν το Ντόνετσκ, στην ανατολική ρωσόφωνη και ρωσόφιλη Ουκρανία.
Η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία συμμετέχουν με την Πολωνία στην Ομάδα Βίζεγκραντ (V4), η συνεργασία της οποίας επικεντρώνεται σε θέματα ενέργειας και ασφάλειας, καθώς και στη συνεργασία με ανατολικές χώρες όπως η Ουκρανία και η Ρωσία.
Στην ουκρανική πρωτεύουσα μεταβαίνει σήμερα και ο Λιθουανός ΥΠΕΞ Λίνα Λινκέβιτσους.
Στο πεδίο της οικονομίας, η Ρωσία δηλώνει «παρούσα» στις συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη χορήγηση πακέτου στήριξης προς την Ουκρανία. Η οικονομία της χώρας χρειάζεται 35 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη διετία για να αποφύγει τη χρεωκοπία.