Πρόοδος σημειώθηκε στη συνάντηση – την πρώτη έπειτα από είκοσι μήνες – των πολιτικών ηγεσιών της Σερβίας και του Κοσόβου χθες στις Βρυξέλλες, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αλβανοί και Σέρβοι μίλησαν για εποικοδομητικό διάλογο που γεννά αισιοδοξία για το μέλλον.
Την Σερβία εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Το Κόσοβο ο πρωθυπουργός Αβντούλα Χότι. Από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχαν ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων Ζοζέπ Μπορέλ και ο ειδικός απεσταλμένος για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου Μίροσλαβ Λάιτσακ.
Τη συνάντηση απασχόλησαν τρία θέματα: οι αγνοούμενοι, οι εκτοπισμένοι και οι οικονομικές σχέσεις Σερβίας-Κοσόβου.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στις δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών ανέφερε ότι «οι συνομιλίες ήταν σκληρές, ωστόσο επετεύχθη κάποια μικρή πρόοδος». Η Σερβία συμφώνησε να διευκολύνει τις έρευνες στο έδαφός της, σε σημεία που θα υποδείξει η Πρίστινα, για τον εντοπισμό, πιθανόν, ομαδικών τάφων Αλβανών αγνοουμένων και ζήτησε να επιτραπεί το ίδιο στο Κόσοβο για τον εντοπισμό Σέρβων και άλλων μη Αλβανών που φέρονται ως αγνοούμενοι.
Κατά επίσημα στοιχεία, 1.074 Αλβανοί και 570 Σέρβοι θεωρούνται ως ακόμη και σήμερα αγνοούμενοι.
Θετικά απάντησε επίσης η σερβική πλευρά στο αίτημα να ανοίξουν τα αρχεία του στρατού και της αστυνομίας της περιόδου 1998-’99, ζητώντας όμως παράλληλα να αποκτήσουν πρόσβαση οι σερβικές αρχές στα αρχεία του UÇK (του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου). Το αίτημα της Σερβίας φάνηκε να δυσαρέστησε τα μέλη της αντιπροσωπείας του Κοσόβου, ανέφερε ο Βούτσιτς.
Για το θέμα των εσωτερικά εκτοπισμένων, στην συνάντηση η σερβική πλευρά ενημέρωσε ότι από τον Ιούνιο του 1999 μέχρι σήμερα 220.000 Σέρβοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο κατοικίας τους ή εκδιώχθηκαν και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την επιστροφή τους καθώς και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ομαλή διαβίωση τους.
Η συζήτηση για τα οικονομικά θέματα ξεκίνησε με κακούς οιωνούς: η αλβανική πλευρά έθεσε ζήτημα πολεμικών αποζημιώσεων, κάτι που απέρριψε κατηγορηματικά η σερβική πλευρά.
Ο Βούτσιτς – όπως ανέφερε ο ίδιος – πρότεινε να υπογράψουν καταρχήν οι δύο πλευρές εμπορικό σύμφωνο και στην συνέχεια να διευρυνθεί το πλαίσιο των οικονομικών σχέσεων, με την υπογραφή άλλων συμφωνιών.
Όλα αυτά τα θέματα, είπε ο πρόεδρος της Σερβίας, θα τα επεξεργαστούν την επόμενη εβδομάδα αντιπροσωπείες σε τεχνικό επίπεδο.
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αβντούλα Χότι σε χωριστή συνέντευξη Τύπου αποτίμησε επίσης θετικά την διαδικασία διαλόγου στις Βρυξέλες. Ανέφερε ότι σημειώθηκε πρόοδος, συμφωνήθηκαν τα βήματα που θα γίνουν στο άμεσο μέλλον και εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία του ότι η διαδικασία «θα ολοκληρωθεί με επιτυχία σε μερικές εβδομάδες ή (σε λίγους) μήνες».
Ο Χότι στήριξε την αισιόδοξη αυτή εκτίμηση στο γεγονός ότι υπάρχει – όπως έκρινε – η πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας.