Τη χαμηλότερη δημοτικότητα όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για οποιονδήποτε πρόεδρο στην πρόσφατη γαλλική ιστορία συγκεντρώνει πλέον ο Νικολά Σαρκοζί, ενώ οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας εναντίον της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης.

Το ποσοστό ικανοποίησης από το Γάλλο πρόεδρο, σύμφωνα με την κυριακάτικη Journal du Dimanche, έπεσε στο 29% ενώ οι εικόνες που σημάδεψαν τη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα αποτελούνται από κλειστά σχολεία, βενζίνη σε έλλειψη λόγω των απεργιών και μαζικότατες πορείες με επεισόδια.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι η αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας στα 62 από τα 60 είναι αναγκαία για τη σωτηρία του γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλλει κατάργηση των βασικότερων δικαιωμάτων που έχει κερδίσει το γαλλικό εργατικό κίνημα.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις μετακινήσεις, ενώ οι δρόμοι της Μασσαλίας έχουν πνιγεί σε 9.000 τόνους σκουπιδιών εξαιτίας της απεργίας των υπαλλήλων καθαρισμού.

O νόμος για την αύξηση των ορίων ηλικίας πέρασε από την Γερουσία την Πέμπτη και αναμένεται να κυρωθεί και τυπικά από τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα την ερχόμενη εβδομάδα. Τα συνδικάτα όμως δεν υποχωρούν, ετοιμάζοντας νέους γύρους κινητοποιήσεων την ερχόμενη Πέμπτη και στις 6 Νοεμβρίου.

Πηγή: in.gr