Τον κώδωνα του κινδύνου για άνοδο της ακροδεξιάς στις Ευρωεκλογές σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έκρουσε ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Βόλφγκανγκ Σιούσελ.

Ο Σιούσελ, μιλώντας σε διεθνή διάσκεψη για το δημόσιο δίκαιο στο πανεπιστήμιο της αυστριακής πόλης Γκρατς, μίλησε για «ιδιαίτερο κίνδυνο» που απειλεί την Ελλάδα, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία και τη Δανία μια άνοδος της ακροδεξιάς.

Εκφράζοντας τις ανησυχίες του πως τα λαϊκιστικά ακροδεξιά κόμματα θα μπορούσαν να σαρώσουν στις Ευρωεκλογές, ο πρώην καγκελάριος τόνισε ότι δεν θεωρεί απίθανο, αυτοί οι επικριτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναδειχθούν σε πρώτη δύναμη στις εκλογές αυτές.

Ο ίδιος δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην Αυστρία, καθώς κάτι τέτοιο θα αφορούσε την εσωτερική πολιτική, για την οποία ο πρώην καγκελάριος έχει αποφανθεί πως δεν θέλει πλέον να εκφράζεται. Ο λόγος βέβαια βρίσκεται περισσότερο στο γεγονός πως ο Βόλφγκανγκ Σιούσελ προφανώς αποφεύγει να κάνει λόγο για την ακροδεξιά στη χώρα του και για την άνοδό της, επειδή ήταν εκείνος που ως πρώτος ευρωπαίος πολιτικός κατέστησε δυνατή την αναρρίχησή της στην εξουσία και τη συμμετοχή της σε κυβέρνηση για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή χώρα, σχηματίζοντας ο ίδιος, το Φεβρουάριο του 2000, κυβερνητικό συνασπισμό με τον αυστριακό ακροδεξιό Γιεργκ Χάιντερ.

Το παράδοξο σε αυτόν τον κυβερνητικό συνασπισμό ήταν πως ο Σιούσελ ανέλαβε επικεφαλής του ως καγκελάριος, αν και το Λαϊκό Κόμμα του είχε έλθει τρίτο στις εκλογές που είχαν προηγηθεί τον Οκτώβριο του 1999 και στις οποίες οι Σοσιαλδημοκράτες ήταν οι νικητές, με δεύτερο και με το πρωτοφανές ποσοστό 27%, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων του Χάιντερ, ο οποίος έδωσε την ευκαιρία στο Βόλφγκανγκ Σιούσελ να γίνει καγκελάριος της Αυστρίας.

Αυτή η πρώτη δεξιά-ακροδεξιά κυβέρνηση στην Ευρώπη, αλλά και η πλέον αμφιλεγόμενη κυβέρνηση στη μεταπολεμική Αυστρία, προκαλώντας στην πρώτη φάση της τη διεθνή κατακραυγή και την επιβολή πολύμηνων κυρώσεων από τις υπόλοιπες κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατόρθωσε να παραμείνει στην εξουσία για επτά χρόνια έως το Δεκέμβριο του 2006.

Σήμερα, οι επίγονοι του Χάιντερ στο Κόμμα των Ελευθέρων διεκδικούν στις επικείμενες Ευρωεκλογές ακόμη και την πρώτη θέση, αφού διάφορες δημοσκοπήσεις τους εμφανίζουν σε αγώνα «στήθος με στήθος» με τους Σοσιαλδημοκράτες και με ποσοστό να υπερβαίνει αρκετά το 20,5%, που είχαν αποσπάσει στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές, στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Σε αυτή τη δύναμη της αυστριακής ακροδεξιάς πρέπει να προστεθεί και το ποσοστό 3,5% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, του δεύτερου μικρότερου ακροδεξιού κόμματος Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας -που είχε προκύψει κατά τη διάσπαση των Ελευθέρων από τον ίδιο τον Χάιντερ τον Απρίλιο του 2005- το οποίο όμως παρέμεινε εκτός αυστριακής Βουλής, μη φθάνοντας το εκλογικό όριο του 4%, που ισχύει στη χώρα.