Οι αντιπροσωπείες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Συρίας συναντήθηκαν εκ νέου σήμερα το μεσημέρι και ύστερα από ένα αδιέξοδο δυο ημερών στη Γενεύη, με το διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Λαχντάρ Μπραχίμι, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.
Λίγο νωρίτερα, ο Μπραχίμι είχε συνομιλίες με το Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ.
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι η τριμερής συνάντηση ανάμεσα στον Μπραχίμι, τον Γκατίλοφ και την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν, θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα, μια ημέρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη.
Σε συνέντευξη Τύπου, χθες, ύστερα από μια πλήρη διαφωνία των αντιπροσωπειών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Συρίας για την ημερήσια διάταξη των συνομιλιών, ο Μπραχίμι εξέφρασε την ελπίδα για μεγαλύτερη διεθνή παρέμβαση ώστε να υποχρεωθούν οι δυο αντιπροσωπείες να προχωρήσουν στο διάλογο.
Ο Γκατίλοφ δήλωσε σε ρωσικό μέσο ενημέρωσης στη Γενεύη ότι η Ρωσία θα παρουσιάσει σύντομα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ένα σχέδιο απόφασης για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στη Συρία.
Η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης θέτει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας προτεραιότητά της στις συνομιλίες της Γενεύης, ενώ η αντιπολίτευση θέλει να προχωρήσει το ζήτημα του σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης, χωρίς τον πρόεδρο Άσαντ, καθώς όπως υποστηρίζει, είναι η μόνη ικανή να θέσει τέλος στις βιαιότητες.
Το θέμα της συγκρότησης μιας μεταβατικής κυβέρνησης εγκρίθηκε επί της αρχής από τις μεγάλες δυνάμεις τον Ιούνιο του 2012 στη διάρκεια της Διάσκεψης Γενεύη Ι.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, οι πρεσβευτές των 15 χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας είχαν χθες μια πρώτη ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων για ένα δυτικό και αραβικό σχέδιο απόφασης για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία απέναντι στο οποίο η Ρωσία παραμένει εχθρική.
Οι Δυτικοί προσπαθούν εδώ και πολλές ημέρες να πείσουν τη Ρωσία να εγκρίνει το κείμενο αυτό, το οποίο ζητεί μια καλύτερη πρόσβαση για την ανθρωπιστική βοήθεια και την «άμεση άρση της πολιορκίας» πολλών συριακών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Χομς.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε χθες ότι το κείμενο αυτό είναι «εντελώς απαράδεκτο» για τη Μόσχα και εξέφρασε τη λύπη του για το «τελεσίγραφο» προς τη Δαμασκό που περιλαμβάνεται σ’ αυτό.