Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί καλείται να καταθέσει στις δικαστικές αρχές της χώρας σε μια υπόθεση που αφορά εξοπλιστικά προγράμματα, οι συμβάσεις των οποίων είχαν υπογραφεί την περίοδο 1993-95, όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών της χώρας στην κυβέρνηση του Εντουάρ Μπαλαντίρ.
Οι δικαστές που εξετάζουν την υπόθεση έκριναν ότι με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει μέχρι σήμερα όσον αφορά την πώληση οπλικών συστημάτων από τη Γαλλία στη Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν είναι αναγκαία η κατάθεση του Σαρκοζί, ανέφερε ένας δικηγόρος, ο Ολιβιέ Μορίς. Για το λόγο αυτό ζητούν να καταθέσει στην ανακριτική επιτροπή του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR), του μόνου αρμόδιου οργάνου για να ερευνά και να δικάζει εγκλήματα και αδικήματα που διαπράττουν οι υπουργοί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Ο Σαρκοζί θα καταθέσει ως «επικουρούμενος μάρτυρας», θα έχει δηλαδή τη δυνατότητα να συνοδεύεται από τον δικηγόρο του. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ένας απλός μάρτυρας, ούτε όμως και κατηγορούμενος στην υπόθεση.
Σύμφωνα με τον Μορίς, η απόφαση των δικαστών Ρενό βαν Ρουιμπέκ και Ροζέ Λε Λουάρ να κληθεί ο πρώην πρόεδρος για κατάθεση «αποτελεί ένδειξη ότι ο Νικολά Σαρκοζί εμπλέκεται στην οικονομική πτυχή της επίθεσης του Καράτσι». Η επίθεση αυτή, στις 8 Μαΐου 2002, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 15 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 11 ήταν Γάλλοι. Η γαλλική δικαιοσύνη ερευνά το ενδεχόμενο να μην επρόκειτο για επίθεση της Αλ Κάιντα αλλά για επιχείρηση αντιποίνων με αφορμή την απόφαση των γαλλικών αρχών να σταματήσουν να χορηγούν τις προμήθειες που συνδέονταν με τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Έχουν επίσης διατυπωθεί υποψίες ότι η υπόθεση αυτή σχετίζεται και με την παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαλαντίρ για την προεδρία της Γαλλίας το 1995. Οι δικαστικές αρχές έχουν ζητήσει να συγκληθεί το CJR για να εξετάσει τις κατηγορίες σε βάρος του Μπαλαντίρ και του πρώην υπουργού Άμυνας Φρανσουά Λεοτάρ.
Η εισαγγελία του Παρισιού θα πρέπει πλέον να αποφασίσει εάν θα μεταβιβάσει την υπόθεση στον γενικό εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να δυσκολέψει την επιστροφή του Σαρκοζί στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας, που οι υποστηρικτές του την θεωρούν πολύ πιθανή, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017.