Στραμμένα στο Σότσι είναι σήμερα όλα τα βλέμματα, εκεί όπου θα χτυπάει η καρδιά των 22ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου.

Η διεξαγωγή των αγώνων φαίνεται πως αποτελεί ένα στοίχημα για το ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ενάντια σε ένα πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα από τους ακραίους ισλαμιστές του Καυκάσου.

Το Σότσι θυμίζει «αστακό» αφού 100.000 μέλη του στρατού και της αστυνομίας έχουν επιφορτιστεί με την ασφάλεια. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την προπαραμονή της τελετής έναρξης, ο ρώσος πρόεδρος κάλεσε τον υπόλοιπο κόσμο να δει το «νέο πρόσωπο» της χώρας του με αμεροληψία και «καλή πίστη».

Στην τελετή έναρξης ο Πούτιν έχει καλέσει 65 αρχηγούς κρατών με σημαντικά ονόματα, όμως, της διεθνούς πολιτικής σκηνής να δηλώνουν την ηχηρή απουσία τους. Μπαράκ Ομπάμα, Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ντέιβιντ Κάμερον θα λάμψουν δια της απουσίας τους αντιδρώντας στις επιδόσεις της Μόσχας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Κόζακ, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την επίβλεψη της ομαλής διεξαγωγής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, απέρριψε την κριτική που ασκείται εναντίον της χώρας του για τις ομοφοβικές της θέσεις και διέψευσε ότι υπάρχει ζήτημα ασφαλείας της διοργάνωσης.

Ο Κόζακ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν κάνει διακρίσεις εις βάρος των ομοφυλόφιλων απαντώντας έτσι στις κατηγορίες της Δύσης για τον ρωσικό νόμο που ποινικοποιεί την «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα» σε ανήλικους.

«Δεν κάνουμε διακρίσεις ανάμεσα στους ανθρώπους με κριτήριο την θρησκεία, την σεξουαλική ταυτότητα ή την εθνικότητα», δήλωσε ο Κόζακ από το Σότσι.

«Είμαστε όλοι ενήλικες και κάθε ενήλικας έχει δικαίωμα στην σεξουαλική του ταυτότητα. Παρακαλώ, μακριά τα χέρια από τα παιδιά, αυτό είναι το μόνο ζητούμενο. Αυτό απαγορεύεται δια νόμου σε όλες τις χώρες, είτε είναι κάποιος αμφιφυλόφιλος είτε ομοφυλόφιλος», είπε ο υπουργός.

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει έτοιμο ένα σχέδιο απομάκρυνσης των αμερικανών πολιτών από την Ρωσία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ο ισχυρισμός αυτός αυξάνει τον φόβο στη χώρα ότι ένα τρομοκρατικό χτύπημα είναι απολύτως πιθανό. Τα θύματα αυτής της κατάστασης είναι οι χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιώτες που μεταφέρθηκαν απ’ όλη τη Ρωσία στο Σότσι: όπως καταγγέλλουν, οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι άθλιες. Δύο από αυτούς μάλιστα συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο ενώ επιχειρούσαν να επιβιβαστούν σε κάποια πτήση για το εξωτερικό.


Στο Σότσι ο Κάρολος Παπούλιας

Στο Ολυμπιακό χωριό βρίσκεται από χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος παρέστη στην τελετή υποδοχής της ελληνικής αποστολής.«Ελπίζω και εύχομαι να έχουμε επιτυχίες γιατί πάντοτε η ελληνική ψυχή ξεπερνάει όλα τα εμπόδια και γυρίζει στην πατρίδα με επιτυχίες» είπε κατά την τελετή υποδοχής.

Σήμερα θα συναντηθεί με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ καθώς και με τον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Τάνι. Στη συνέχεια θα παρεβρεθεί στη δεξίωση που θα παραθέσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν προς τιμή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.


Πέντε πράγματα να προσέξουμε στο Σότσι


Ασφάλεια
Είναι εκείνο που απασχολεί τους περισσότερους. H ρωσική κυβέρνηση λέει πως κάνει ό,τι μπορεί.


Ηγέτες
Πρόκειται για ρεκόρ. Εξήντα πέντε αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα παρακολουθήσουν τους αγώνες. Ομπάμα, Μέρκελ, Ολάντ, Κάμερον δεν θα παρεβρεθούν


Τελετή έναρξης
ΘΑ αφηγείται την ιστορία της Ρωσίας με στόχο να εντυπωσιαστεί το κοινό και να επιτραπεί στον πρόεδρο Πούτιν να περάσει το μήνυμά του: ότι η χώρα του συνδυάζει επιτυχημένα την ιστορία με την καινοτομία και έτοιμη για τα πάντα.


Οδοντόκρεμα
Οι Αμερικανικές αρχές προειδοποίησαν τις αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν δρομολόγια προς Ρωσία ότι τρομοκράτες μπορεί να προσπαθήσουν να μεταφέρουν εκρηκτικά κρυμμένα σε σωληνάρια οδοντόκρεμας.


Χιονοσανίδα
Αρχίζει χωρίς το μεγάλο αστέρι Σον Γουάιτ που θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο. Αποσύρθηκε από τα υπόλοιπα αγωνίσματα επειδή φοβόταν τραυματισμούς και για να επικεντρωθεί σε ένα μόνο άθλημα, στο οποίο ελπίζει να κερδίσει το τρίτο συνεχόμενο ολυμπιακό του μετάλλιο.