Η κατ΄οίκον καραντίνα που υιοθετήθηκε για την καταπολέμηση της διασποράς της Covid-19 μπορεί να τροφοδοτεί τις διαδικασίες ριζοσπαστικοποίησης, εκτιμά η Europol υπογραμμίζοντας την αύξηση της βίας προερχόμενης από την άκρα δεξιά και την άκρα αριστερά πέρυσι.
Οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας μπορεί να “τροφοδοτούν τη ριζοσπαστικοποίηση ατόμων όποιες κι αν είναι οι ιδεολογικές τους πεποιθήσεις”, αναφέρει η Κατρίν ντε Μπολ, διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας, στην έκθεσή της «Κατάσταση και τάσεις της τρομοκρατίας» που δημοσιοποιήθηκε χθες.
«Οι ακτιβιστές της άκρας αριστεράς όπως της άκρας δεξιάς και αυτοί που εμπλέκονται στην τζιχαντιστική τρομοκρατία προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που δημιουργεί η πανδημία», προσθέτει.
Η αξιωματούχος επιμένει στο γεγονός ότι τα δίκτυα της άκρας δεξιάς ακόμη κι όταν δεν διαπράττουν βίαιες ενέργειες τροφοδοτούν ένα ολέθριο κλίμα. «Ένα τέτοιο κλίμα που οικοδομείται πάνω στην ξενοφοβία, στο μίσος κατά των Εβραίων και κατά των μουσουλμάνων και στα αισθήματα αντιμετανάστευσης, μπορεί να οδηγήσει στη χρήση βίας από άτομα που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί, όπως είδαμε πάρα πολύ τους τελευταίους μήνες».
Σε διάστημα ενός χρόνου, τουλάχιστον έξι επιθέσεις (που πέτυχαν, απέτυχαν ή αποτράπηκαν) και αποδόθηκαν στην άκρα δεξιά διαπιστώθηκαν σε τρεις χώρες, έναντι μόλις μιας το 2018.
Ανάμεσα σε αυτές είναι η επίθεση στη συναγωγή της πόλης Χάλε, στη Γερμανία, όπου δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν τον Οκτώβριο του 2019. Η επίθεση συμπεριλαμβάνεται σε αυτές που επέτρεψαν στις ομοσπονδιακές αρχές να θέσουν εκτός νόμου τρεις νεοναζιστικές οργανώσεις, εκ των οποίων η τελευταία απαγορεύτηκε σήμερα.
Από την άλλη πλευρά, η έκθεση απαριθμεί 26 επιθέσεις αναρχικών και ακροαριστερών, όλες στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Αλλά ο αριθμός των συλλήψεων τριπλασιάστηκε, κυρίως σε σχέση με διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία στην Ιταλία.
Η έκθεση των 98 σελίδων δείχνει επίσης μια μείωση των τζιχαντιστικών επιθέσεων, κυρίως χάρη στις προσπάθειες των δυνάμεων ασφαλείας και στη διεθνή συνεργασία. Τα κράτη μέλη τεκμηρίωσαν συνολικά επτά επιθέσεις ή απόπειρες επιθέσεων το 2019 και άλλες 14 που αποτράπηκαν. Δηλαδή ένα σύνολο 21, έναντι 24 το 2018 και 33 το 2017.
Αλλά ακόμη κι αν η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος όπως και η Αλ Κάιντα γνώρισαν σοβαρά προβλήματα, τα δίκτυα αναδύονται σε τοπικό επίπεδο “χωρίς οργανωτικούς δεσμούς” με τις ανώτερες ιεραρχίες τους, προσθέτει το έγγραφο που υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της αυτο-ριζοσπαστικοποίησης στο διαδίκτυο.