Ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει εγκριθεί κι από τα δύο σώματα του αφγανικού κοινοβουλίου ουσιαστικά στερεί από τις γυναίκες τη νομική προστασία που δικαιούνται απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα μορφών κακομεταχείρισής τους, όπως προειδοποίησε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), καλώντας τον πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι να μην το επικυρώσει.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου αυτού απαγορεύουν στους εισαγγελείς να ανακρίνουν συγγενείς οποιουδήποτε κατηγορουμένου για εγκλήματα σε βάρος γυναικών. Ειδικά σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, με άλλα λόγια, θα απαγορεύεται να εξετάζονται οι πιο κρίσιμες καταθέσεις μαρτύρων, επισήμανε η μη κυβερνητική οργάνωση αυτή, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη.
«Αυτό σημαίνει ότι τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, των αναγκαστικών γάμων ή των γάμων ανηλίκων και τα μέλη των οικογενειών τους, που έχουν γίνει αυτόπτες μάρτυρες της βίας και της κακομεταχείρισης, δεν θα επιτρέπεται να καταθέτουν», τόνισε η ΜΚΟ. Αυτό «θα καταστήσει τη δίωξη των προσώπων που διαπράττουν» τέτοια εγκλήματα «εξαιρετικά δύσκολη», πρόσθεσε η HRW.
Ο νόμος αυτός, μετά την έγκρισή του από τη βουλή, αναμένεται να σταλεί στον πρόεδρο Καρζάι για κύρωση εντός εβδομάδων.
«Εάν αυτός ο νόμος τεθεί σε εφαρμογή, οι Αφγανές, γυναίκες και κορίτσια, θα στερηθούν τη νομική προστασία έναντι συγγενών τους που τους επιτίθενται, τις παντρεύουν αναγκαστικά, ή ακόμη και τις πωλούν», δήλωσε ο επικεφαλής της διεύθυνσης του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ασία Μπραντ Άνταμς.
Ο νόμος αυτός εξάλλου αντίκειται σε πρόσφατα νομοθετήματα οι διατάξεις των οποίων παρείχαν στις Αφγανές νομικά μέσα προστασίας.
Το 2009 ο Καρζάι είχε επικυρώσει το νόμο περί Εξάλειψης της Βίας Εναντίον των Γυναικών, παρά το ότι είχαν αντιταχθεί σε αυτόν τόσο συντηρητικοί ιεροκήρυκες, όσο και Αφγανοί πολιτικοί.
Ο νόμος εκείνος ποινικοποίησε εγκλήματα που σχετίζονται με το φύλο, όπως οι βιασμοί, οι παιδικοί γάμοι, οι καταναγκαστικοί γάμοι, η ενδοοικογενειακή βία, η πώληση γυναικών και παιδιών και μια πρακτική των φυλών Παστούν που ονομάζεται μπάαντ — βάσει της οποίας μια οικογένεια χαρίζει σε μιαν άλλη κορίτσια, για διευθετούνται διαφορές ανάμεσά τους.
Πέρυσι ορισμένα συντηρητικά μέλη της αφγανικής βουλής είχαν προσπαθήσει να ακυρώσουν το νόμο περί Εξάλειψης της Βίας Εναντίον των Γυναικών.
Εξάλλου, ο αριθμός των εδρών οι οποίες αναλογούν βάσει θεσπισμένης ποσόστωσης στις γυναίκες στα 34 επαρχιακά συμβούλια της χώρας έχει μειωθεί.
Υπήρξαν επίσης πολλαπλές στοχευμένες δολοφονίες γυναικών που υπηρετούσαν σε θέσεις της δημόσιας διοίκησης και στην αφγανική αστυνομία το 2013.