Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Μοχαμάντ Ζαρίφ δήλωσε σήμερα ότι είναι πιθανή η επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας με τις μεγάλες δυνάμεις όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της ισλαμικής δημοκρατίας μέσα σε έξι μήνες εάν υπάρξει καλή θέληση και ότι δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να προσπαθήσει να επιβάλει νέες κυρώσεις.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε νομοθέτημα απειλήσει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με το Ιράν. Αμερικανοί γερουσιαστές, περιλαμβανομένων και Δημοκρατικών του Ομπάμα, έχουν εισηγηθεί ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα επιβάλλει νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη, εάν δεν καρποφορήσουν οι συνομιλίες για μια οριστική συμφωνία.
Το Ιράν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει προειδοποιήσει ότι θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο να ξεσπάσει μια γενικευμένη σύρραξη στην Μέση Ανατολή, αν το νομοσχέδιο αυτό επικυρωθεί. Αυτή τη στιγμή, το σχέδιο νόμου βρίσκεται «παγωμένο» στη Γερουσία.
Μιλώντας στο Γερμανικό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, ο Ζαρίφ εκτίμησε ότι «με καλή θέληση, μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία μέσα σε έξι μήνες. Δεν φοβάμαι [ότι θα ληφθεί] μια απόφαση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ» για την επιβολή κυρώσεων, πρόσθεσε, αφού «ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποσχεθεί ότι θα ασκήσει βέτο».
Ο Ζαρίφ επισκέφθηκε το Βερολίνο μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι και άλλους αντιπροσώπους των έξι μεγάλων δυνάμεων που διαπραγματεύονται με το Ιράν στην ετήσια Σύνοδο του Μονάχου για την Ασφάλεια το Σαββατοκύριακο. Τον Νοέμβριο το Ιράν κατέληξε σε μια προκαταρκτική συμφωνία μαζί τους, η οποία χαρακτηρίστηκε ορόσημο και προβλέπει την αναστολή των πιο ευαίσθητων πυρηνικών δραστηριοτήτων της Ισλαμικής Δημοκρατίας με αντάλλαγμα την άρση ορισμένων από τις κυρώσεις. Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ομάδα 5+1 επαναλαμβάνονται στη Βιέννη την 18η Φεβρουαρίου.
Οι συναντήσεις με τον Κέρι και άλλους δυτικούς αξιωματούχους συνέβαλαν να βελτιωθεί η ατμόσφαιρα, με τον Ζαρίφ να κάνει λόγο περί ιστορικής ευκαιρίας που το Ιράν δεν θέλει να απολέσει.
Η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας μειώνει τον κίνδυνο το Ισραήλ ή οι ΗΠΑ να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων ώστε να εμποδίσουν την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Η Ισλαμική Δημοκρατία διατείνεται ότι το πυρηνικό πρόγραμμά της έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.
Ο Ζαρίφ μιλώντας στο Βερολίνο τόνισε ότι «δεν θα ξεκινήσουμε μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον ουδενός, ξαναλέω: εναντίον ουδενός».
Ο Κέρι και ο Ζαρίφ έχουν συναντηθεί επανειλημμένα μετά την ανάδειξη του προέδρου Χασάν Ροχανί στην εξουσία τον Ιούνιο. Η εκλογή του Ροχανί, ενός συγκριτικά μετριοπαθούς πολιτικού, άνοιξε τον δρόμο για τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στο Ιράν και την Δύση.
Ο Ζαρίφ επανέλαβε πάντως σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς το Σάββατο ότι η Τεχεράνη δεν είναι έτοιμη, ακόμη και στο πλαίσιο της προσπάθειας εξεύρεσης μιας οριστικής διευθέτησης, να απεμπολήσει την έρευνα που διεξάγουν Ιρανοί επιστήμονες με σκοπό να κατασκευαστούν προηγμένες συσκευές φυγοκέντρισης οι οποίες θα μπορούσαν να επιταχύνουν σε σημαντικό βαθμό τον εμπλουτισμό ουρανίου στον οποίο προβαίνει.