Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκτίμησε πως οι διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων στις ΗΠΑ κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας ήταν η έκφραση «εις βάθος εσωτερικών κρίσεων» στη χώρα.
«Βεβαίως, αυτό που συνέβη (στις Ηνωμένες Πολιτείες) είναι η έκφραση εις βάθος εσωτερικών κρίσεων», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Rossia 1.
«Στην πραγματικότητα, το παρατηρούμε αυτό από πολύ καιρό, αφότου ανήλθε στην εξουσία ο νυν (Αμερικανός) πρόεδρος (Ντόναλντ Τραμπ), όταν κέρδισε με απόλυτα προφανή τρόπο, με δημοκρατικό τρόπο» συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Όμως το στρατόπεδο που έχασε (τις εκλογές) επινόησε κάθε είδους εικασίες προκειμένου να θέσει εν αμφιβόλω τη νομιμότητα»του Ντόναλντ Τραμπ, πρόσθεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Το 2016, την εκλογή του Τραμπ ακολούθησαν κατηγορίες για ρωσική ανάμιξη υπέρ του, τις οποίες η Ρωσία αρνήθηκε με σφοδρότητα.
Σύμφωνα με τον Πούτιν, η μάχη κατά της επιδημίας του κορονοϊού έφερε «στο φως γενικά προβλήματα» στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο θάνατος στα τέλη Μαΐου του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλοιντ κατά τη σύλληψή του από την αστυνομία στη Μινεάπολις, στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκάλεσε το ξέσπασμα διαδηλώσεων στη χώρα κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ακόμη πως η Μόσχα βγαίνει καλύτερα από την Ουάσινγκτον από τη μάχη κατά της επιδημίας.
«Βγαίνουμε από τον κορονοϊό με τις ελάχιστες απώλειες, αν θέλει ο Θεός, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμβαίνει το ίδιο», είπε.
Η Ρωσία επιβεβαίωσε σήμερα 8.825 νέα κρούσματα κορονοϊού με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων να φθάσει τις 528.964, ο τρίτος μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι η Ρωσία θα είναι σύντομα σε θέση να αντιμετωπίσει υπερηχητικά όπλα που αναπτύσσουν άλλες χώρες και πρόσθεσε πως η Μόσχα προηγείται των Ηνωμένων Πολιτειών στην ανάπτυξη νέου τύπου όπλων.
Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα διευρύνουν τις αμυντικές δυνατότητές τους καθώς ορισμένες συμφωνίες ελέγχου των εξοπλισμών που ανάγονται στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου κατέρρευσαν στη διάρκεια της επιδείνωσης των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση.
Πέρυσι η Ρωσία ανέπτυξε τους πρώτους υπερηχητικούς πυραύλους ενώ το Πεντάγωνο έχει στόχο να αναπτύξει υπερηχητικές δυνατότητες από τις αρχές έως τα μέσα των χρόνων του 2020.
«Είναι πολύ πιθανό ότι θα έχουμε τα μέσα να αντιμετωπίσουμε υπερηχητικά όπλα μέχρι την ώρα που οι ηγέτιδες χώρες του κόσμου θα έχουν τέτοια όπλα», είπε ο Πούτιν σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Αν και η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν σε γενικές γραμμές τον ίδιο αριθμό πυρηνικών όπλων, ο Πούτιν είπε πως η Μόσχα προηγείται στην ανάπτυξη προηγμένων όπλων.