Nα προχωρήσει άμεσα στη λήψη μέτρων για την απομάκρυνση από την αμερικανική πρωτεύουσα 11 αγαλμάτων ηγετών και στρατιωτικών της Συνομοσπονδίας από τον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του 1860 παρότρυνε το Κογκρέσο η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.
«Τα αγάλματά τους αποτίουν φόρο τιμής στο μίσος και όχι στην [ιστορική] κληρονομιά. Πρέπει να απομακρυνθούν» επισήμανε η Πελόζι, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σε επιστολή της προς τους ηγέτες επιτροπής του Κογκρέσου, η οποία έχει την ευθύνη της διαχείρισης των αγαλμάτων που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους της αμερικανικής πρωτεύουσας.
Βρετανία: Θα επανεξεταστεί το θέμα των αγαλμάτων ενός αυτοκρατορικού παρελθόντος που «έχει πια παρέλθει»
Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν έδωσε εντολή για μια επανεξέταση των αγαλμάτων της πρωτεύουσας και της ονοματοδοσίας οδών μετά την καταστροφή του αγάλματος ενός Άγγλου δουλέμπορου από διαδηλωτές κατά του ρατσισμού που προκάλεσε δημόσια συζήτηση για τους δαίμονες του αυτοκρατορικού παρελθόντος της Βρετανίας.
Το άγαλμα του Έντουαρντ Κόλστον, ο οποίος έκανε περιουσία τον 17ο αιώνα από το εμπόριο σκλάβων από τη Δυτική Αφρική, ανατράπηκε και πετάχτηκε στο λιμάνι του Μπρίστολ την Κυριακή από μια ομάδα διαδηλωτών που συμμετείχαν σε ένα κύμα διαδηλώσεων μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Καν είπε πως μια επιτροπή θα επανεξετάσει το θέμα των αγαλμάτων, των αναμνηστικών πλακών και της ονοματοδοσίας των οδών που αντανακλούν εν πολλοίς την ραγδαία επέκταση του πλούτου και της ισχύος του Λονδίνου στο αποκορύφωμα της Βρετανικής αυτοκρατορίας κατά την περίοδο της βασίλισσας Βικτωρίας.
BREAKING: The statue of Edward Colston has been removed from Bristol harbour by Bristol City Council.
It's being taken to a secure location before going to a museum.
It was removed from a plinth by protestors at a #BlackLivesMatter protest on Sunday.https://t.co/mgIThTOxEZ pic.twitter.com/EzJyFvlcu1— BBC Breakfast (@BBCBreakfast) June 11, 2020
«Η ποικιλομορφία της πρωτεύουσάς μας είναι η μεγαλύτερη δύναμή μας, όμως τα αγάλματα, η ονοματοδοσία των οδών και οι δημόσιοι χώροι μας αντανακλούν μια εποχή που έχει πια παρέλθει», είπε ο Καν, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, και πρόσθεσε πως ορισμένα αγάλματα θα απομακρυνθούν.
«Είναι μια άβολη αλήθεια ότι το έθνος και η πόλη μας οφείλουν ένα μεγάλο μέρος του πλούτου και του ρόλου τους στο δουλεμπόριο και ενώ αυτό αντανακλάται στη δημόσια σφαίρα μας, η συνεισφορά πολλών από τις κοινότητές μας στη ζωή στην πρωτεύουσά μας έχει συνειδητά αγνοηθεί».
Στη μεγαλύτερη απέλαση στην ιστορία όπως είναι γνωστή, όπλα και πυρίτιδα από την Ευρώπη ανταλλάχθηκαν με εκατομμύρια Αφρικανούς σκλάβους που μεταφέρθηκαν στη συνέχεια με πλοία διαμέσου του Ατλαντικού στην αμερικανική ήπειρο. Τα πλοία επέστρεψαν στην Ευρώπη με ζάχαρη, βαμβάκι και καπνό.
Από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα, έως 17 εκατομμύρια Αφρικανοί άνδρες, γυναίκες και παιδιά αποσπάστηκαν με τη βία από τα σπίτια τους σε ένα από τα πιο βάναυσα παγκοσμιοποιημένα εμπόρια στον κόσμο. Πολλοί πέθαναν κάτω από φρικτές συνθήκες.
Όσοι επέζησαν έζησαν μια ζωή ως σκλάβοι σε φυτείες ζάχαρης, καπνού και βαμβακιού. Η Βρετανία κατάργησε το διατλαντικό εμπόριο σκλάβων το 1807, αν και για την πλήρη κατάργηση της δουλείας χρειάσθηκε ακόμη μια γενιά.