Σχεδόν οι μισές από τις περίπου 500 γυναίκες και τα παιδιά που βρίσκονται στο κέντρο της Χομς, που είναι υπό τον έλεγχο των ανταρτών και πολιορκείται εδώ και 600 ημέρες από τον συριακό στρατό, δέχθηκαν να απομακρυνθούν, ανακοίνωσαν σήμερα ακτιβιστές.
«Περίπου 200 γυναίκες και παιδιά, που υποφέρουν από την έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων εξαιτίας της πολιορκίας του στρατού, θέλουν να απομακρυνθούν» από τη Χομς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπού Ζιάντ, που βρίσκεται στην πόλη.
«Όμως αυτοί που είναι έτοιμοι να φύγουν, δεν θα το κάνουν αν δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι δεν θα συλληφθούν από το καθεστώς. Και πολλές άλλες γυναίκες δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τους συζύγους τους», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λάκνταρ Μπραχίμι είχε δηλώσει χθες Κυριακή ότι η συριακή κυβέρνηση θα επιτρέψει στις γυναίκες και τα παιδιά «να φύγουν αμέσως», ενώ πρόσθεσε ότι ελπίζει πως ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στη Χομς ήδη από σήμερα.
Οι ακτιβιστές στις συνοικίες της πόλης που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών είχαν δεχθεί με επιφύλαξη την ανακοίνωση αυτή. Είχαν ζητήσει εγγυήσεις προκειμένου οι γυναίκες και τα παιδιά που θα απομακρυνθούν να μην συλληφθούν μόλις βγουν από την πόλη και ζήτησαν επαρκή ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τους.
Στο μεταξύ η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε σήμερα ότι προς το παρόν δεν έχει ληφθεί κανένα «μέτρο» από την κυβέρνηση της Δαμασκού ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση στη Χομς ανθρωπιστικών αυτοκινητοπομπών ή για να απομακρυνθούν οι γυναίκες και τα παιδιά από την πόλη.
Ο Αμπού Ζιάντ επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή. «Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται. Πολλά σπίτια έχουν πάρει φωτιά και άνθρωποι έχουν σκοτωθεί», δήλωσε.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περίπου 3.000 άνθρωποι βρίσκονται υπό πολιορκία στη Χομς.
Τα τρόφιμα και τα ιατρικά εφόδια έχουν εξαντληθεί και κάθε μέρα αποτελεί μια δοκιμασία επιβίωσης. «Μία από τις γυναίκες που θέλει να φύγει δεν τρώει παρά ελιές μία φορά την ημέρα εδώ και εβδομάδες. Πρέπει να θηλάσει το παιδί της, όμως δεν έχει γάλα. Εδώ υπάρχουν πολλές τραγικές ιστορίες», εξήγησε ο Ζιάντ.
Στο μεταξύ ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Άναν κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να «κάνει τα πάντα για να τερματιστεί ο εφιάλτης που ζει ο συριακός λαός», στη διάρκεια επίσκεψης στην Τεχεράνη της ομάδας των Γηραιών.
«Όλοι εμείς, περιλαμβανομένων των ιρανών οικοδεσποτών μας, ανησυχούμε βαθιά για την τραγική κατάσταση στη Συρία. Πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βοηθήσουμε ώστε να μειωθούν τα βάσανα και να δώσουμε προτεραιότητα στα συμφέροντα του συριακού λαού», δήλωσε ο Άναν έπειτα από μια συνάντησή του με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.
«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τερματιστεί ο εφιάλτης που ζει ο συριακός λαός», πρόσθεσε ο Άναν.