Μπορεί στο ξεκίνημα της πανδημίας του κορονοϊού οι Γερμανοί να ψώνιζαν μαζικά προφυλακτικά, ωστόσο οι εταιρείες είδαν τις πωλήσεις να μειώνονται στη συνέχεια λόγω της μεγάλης πτώσης που παρουσίασε η πορνεία.
Σύμφωνα με την DW οι αγορές των προφυλακτικών έγιναν μόνο υπό το φόβο ότι θα εκλείψει το προϊόν ή γιατί πράγματι τα ζευγάρια έκαναν περισσότερο σεξ επειδή βρίσκονταν στο σπίτι; Και τι γίνεται με όσους είναι μόνοι; Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σχετικές έρευνες, ωστόσο οι τρεις εταιρείες δίνουν ορισμένα στοιχεία βάσει των οποίων μπορούν να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα.
Στο Σάρστεντ, το οποίο βρίσκεται νότια του Ανοβέρου, η εταιρεία CPR παράγει περίπου οχτώ προφυλακτικά ανά δευτερόλεπτο – όλο το εικοσιτετράωρο. Η εταιρεία παράγει τόσο για το λιανεμπόριο όσο και για το δικό της ηλεκτρονικό πωλητήριο. Ο επικεφαλής της εταιρείας Μίχαελ Κέσερλινγκ δηλώνει πως έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερη ζήτηση. Παράλληλα όμως είναι τεράστια η μείωση της πορνείας, μέσω της οποίας γίνεται το 20% της κατανάλωσης των προφυλακτικών.
Στη Γερμανία πάντως ο ειδικός θεωρεί πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην παραγωγή, σε αντίθεση με την Ασία. «Εκεί γίνεται η παραγωγή κυρίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες» δηλώνει. Όταν ξέσπασε η επιδημία του Aids τα προφυλακτικά κατέγραψαν τεράστια ζήτηση, όπως τώρα συμβαίνει με τα αντισηπτικά και τις μάσκες. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η ζήτηση γενικότερα έχει μειωθεί και η εταιρεία CPR βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης.
Πτώση του τζίρου μετά τη χαλάρωση των μέτρων
Ο επικεφαλής της εταιρείας Ritex Ρόμπερτ Ρίχτερ δηλώνει πως το ένα τέταρτο των προφυλακτικών χρησιμοποιείται για την πορνεία. Η Ritex απευθύνεται κυρίως στο λιανεμπόριο και οι αγοραστές είναι άνθρωποι από 25 χρονών και πάνω, οι οποίοι κατά κύριο λόγο έχουν μόνιμες σχέσεις. Αυτοί είναι και οι άνθρωποι που προέβησαν σε μαζικές αγορές στην αρχή της πανδημίας. «Υποθέτω ότι οι άνθρωποι που έχουν μόνιμες σχέσεις είχαν και περισσότερο σεξ, διαφορετικά ο τζίρος θα είχε μειωθεί» δηλώνει ο 39χρονος Ρόμπερτ Ρίχτερ.
Παρόμοια είναι η εμπειρία και της εταιρείας Mapa, η οποία έχει το εργοστάσιο παραγωγής στο Ζέβεν, το οποίο βρίσκεται μεταξύ Βρέμης και Αμβούργου. Οι αγορές ήταν μαζικές με την επιβολή των περιοριστικών μέτρων ωστόσο ο τζίρος μειώθηκε πολύ μετά την άρση του απαγορευτικού.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ενημέρωσης για θέματα Υγείας, από το 2018, όσον αφορά το θέμα της αντισύλληψης το 47% των ερωτηθέντων προκρίνει το χάπι και το 46% το προφυλακτικό. Εφτά χρόνια νωρίτερα, μόνο το 37% είχε αναφέρει το προφυλακτικό. Τέλος, οι γυναίκες κάτω των 30 φαίνεται πλέον ότι δεν προτιμούν το χάπι εξαιτίας των πιθανών ορμονικών διαταραχών που μπορεί να προκύψουν.
Το προφυλακτικό έχει παράδοση στη Γερμανία
«Η χρήση προφυλακτικού είναι πλέον ένας συνηθισμένος τρόπος προφύλαξης και ένδειξη υπευθυνότητας» δηλώνει ο Ρίχτερ. Το κόστος παραγωγής στη Γερμανία είναι ακριβό, ωστόσο η ποιότητα είναι πολύ καλή. Τα προφυλακτικά είναι ιατρικά προϊόντα.
«Μέσω των διαδικτυακών πωλήσεων έχει κανείς το πρόβλημα ότι είναι πολύ πιθανόν να αγοράσει τελικά προϊόντα χαμηλής ποιότητας από την Άπω Ανατολή» συμπληρώνει και συμβουλεύει να αποφεύγονται οι αγορές ύποπτων φθηνών προϊόντων».
Η παραγωγή προφυλακτικών στη Γερμανία έχει ιστορικούς λόγους. Μπορεί ο Αμερικανός Τσαρλς Γουντγίαρ να ήταν o πρώτος που κατασκεύασε ένα λαστιχένιο προφυλακτικό, ωστόσο το τελειοποίησε στο Βερολίνο στις αρχές του 20ου αιώνα ο Γιούλιους Φρομ κατασκευάζοντας προφυλακτικό από λάτεξ. Ήταν Εβραίος όμως και αναγκάστηκε να πουλήσει το εργοστάσιο στους Εθνικοσοσιαλιστές και να φύγει για το Λονδίνο.